تاریخ امروز :30 فروردین 1403

سم زدایی بدن از مواد مخدر در خانه

اعتیاد در لغت به معنای عادت و وابستگی بیش از حد به یک ماده، فعل، رفتار، افکار و یا هر چیز دیگری است که زندگی و حال و آینده فرد را تحت تاثیر قرار داده و بدون وجود آن ماده، رفتار، افکار و یا هر چیزی که فرد به آن معتاد شده است زندگی غیر قابل ادامه دادن است.

اعتیاد در جوامع امروزی برخلاف گذشته تنها عادت به مصرف و وابستگی بیش از حد به مواد مخدر و محرک ها گفته نمی شود بلکه امروزه با افزایش روند پیشرفت علم، فناوری و تکنولوژی و به نوعی باز شدن راه پیشرفت به ناممکن ترین روش های ممکن جنبه ها و زمینه های اعتیاد به شدت در حال افزایش هستند.

به گونه ای که امروزه تنها اعتیاد به مواد مخدر و محرک های عصبی تنها جزو جنبه های اعتیاد محسوب نمی شوند بلکه اعتیاد بنابه تعریف آن به هر نوع وابستگی و عادت شدید به هر چیزی گفته می شود و بر اساس آن امروزه می توان گفت 90 درصد افراد جوامع معتاد محسوب می شوند.

به گونه ای برخی افراد در زمینه های مختلف زندگی روزمره دچار اعتیاد شده اند مانند اینکه برخی به ، برخی به پیشرفت بیش از حد، برخی به تلاش بیش از حد، برخی به تنهایی بیش از حد، برخی به دروغ گویی بیش از حد، برخی به صداقت بیش از حد و برخی…

به همین دلیل است که از سوی بسیاری متخصصان انسان و رفتار شناسی، پژوهشگران، محققان و دانشمندان فعال در این زمینه توصیه های زیادی در مورد حفظ تعادل در تمامی زمینه های زندگی از سوی افراد شده است تا دچار اعتیاد به برخی اعمال، رفتار، افکار و گفتار ها نشوند چرا که اعتیاد به گونه ای است که به چیزی که به اعتیاد آن دچار شوید حت اگر عمل و افکار خوب و مفیدی هم باشد در انتها در پایان کار عوارض و نتایج ناخوشایندی به همراه خواهد داشت.

مطالب مرتبط:

تغیرات چهره بعد از ترک سیگار

ترک سیگار با نمک

مدت-زمان-فرآیند-سم-زدایی

مدت زمان فرآیند سم زدایی

در حقیقت مدت زمان سم زدایی متغیر بوده و به عوامل گوناگونی همچون ماده مصرفی، دوز و مدت زمان مصرف مواد وابسته است؛ با این حال اما عموما مابین چند روز الی چند هفته (به استثنای بنزودیازپین) به طول می انجامد.

موارد نیازمند به سم زدایی

گفتنی است تعدادی از داروهای خاص، بدون استثناء نیازمند خدمات سم زدایی بدن از مواد با داروهای روانپزشکی زیر نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد بوده و ترک اینگونه مواد سبب می گردد تا شما به صورت خطرناکی تحریک پذیر یا دچار حملات خطرناک صرع و تشنج بشوید.

از مهم ترین این موارد می توان به بنزودیازپین ها، باربیتورات و الکل اشاره نمود. همچنین شواهدی مبنی بر این وجود دارد که داروهای آرام بخش و خواب آور غیر بنزودیازپین همچون امبین و لونستا نیز محتاج سم زدایی زیر نظر پزشک می باشند.

لازم به ذکر است در فرآیند ترک مواردی مثل مسکن ها (مشتمل بر دارو های غیر قانونی مثل هروئین)، شبه افیون ها (مثل هیدرو کدون و اکسی کدون و نیز برند های تجاری آنان مشتمل بر لورتی، ویکودین، نورکو، اکسی کنتین و پرکوست) و نیز محرک ها (مشمتل بر کوکائین، مت آمفتامین، و داروهای تجویزی همچون آدرال و ریتالین)، بهره گیری از خدمات سم زدایی شدیدا توصیه می گردد.

مطالب مرتبط:

آیا سیگار اعتیاد آور است؟

لیست دارو های مثبت کننده تست اعتیاد

روش های گوناگون سم زدایی بدن از مواد مخدر

عموما اغلب برنامه ‌های پاکسازی مواد مخدر از بدن شامل کنترل دارویی می گردند. گفتنی است برنامه های جامع سم زدایی سریع یا تدریجی، تشکیل یافته از روش های غیر سنتی و نیز مواردی مثل : تراپی هنرهای خلاقانه، طب سوزنی، بیوفیدبک، یوگا و مدیتیشن، ورزش و نیز تغذیه سالم می باشند.

نحوه-سم-زدایی-مواد-مخدر-از-بدن

نحوه سم زدایی مواد مخدر از بدن

در حقیقت نخستین گام به سمت بهبودی و کم شدن شدت علائم ترک اعتیاد، پاکسازی بدن از مواد مخدر است. گفتنی است در مراکز سم زدایی ترک اعتیاد، از قرص های سم زدایی بدن با هدف خارج شدن مواد مخدر بهره گرفته می ‌شود. قرص ‌های سم زدایی، در اصل همان داروهای روانپزشکی تجویز شده بواسطه پزشک متخصص سم زدایی هستند.

لازم به ذکر است این داروها در طول مراحل پاکسازی بدن از مواد مخدر به تدریج کم شده تا موقعی که وابستگی بیمار از نظر فیزیکی به مواد اعتیادآور به صورت کاملی از بین برود.

گفتنی است درمان اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، اکثرا با پاکسازی مواد از بدن آغاز می گردد. در حقیقت در این روش با مدیریت نمودن نشانه های حاصله از ترک مواد مخدر، سموم موجود از بدن خارج می‌ گردند.

در واقع خدمات سم زدایی را می ‌توان با خدمات بستری ترک اعتیاد بیمار و یا نیز به شکل سرپایی انجام داد و عموما مشتمل بر سه مرحله ارزیابی، تثبیت و ورود به مرحله درمان است. شدیدا توصیه می گردد تا با هدف ترک الکل، مواد مخدر یا بنزودیازپین، زیر نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد و نیز کادر پزشکی عمل پاکسازی بدن از مواد مخدر صورت گیرد وگرنه امکان دارد تا مرگبار باشد.

تاثیر استرس بر مغز بیشتر بخوانید: تاثیر استرس بر مغز

همانگونه که ذکر شد؛ سم زدایی مواد از بدن به شکل یکباره و بی نظارت پزشک متخصص امکان دارد تا عواقب جدی و خطرناکی برای بیمار به همراه داشته باشد. همچنین گفتنی است سم زدایی، تنها روش درمان نبوده و ضروری است تا بعد از تکمیل نمودن مراحل خدمات سم زدایی مواد از بدن، وارد برنامه ترک اعتیاد زیر نظر روانپزشک و خدمات روانشناسی ترک اعتیاد شد.

مطالب مرتبط:

خوردن کاربن برای تست اعتیاد

آیا لورازپام اعتیاد آور است

نحوه سم زدایی سریع مواد از بدن

بهتر است با متخصص ترک اعتیاد به روش سم زدایی در ارتباط با پیدا کردن برنامه مناسب به منظور پاکسازی بدن از مواد مخدر، که با شرایطتان مطابق است صحبت نمایید. لازم به ذکر است موقع سم زدایی سریع و به هنگام پشت سر گذاشتن نشانه های ترک، تحت بیهوشی قرار می‌گیرید.

در حقیقت از این فرآیند به عنوان روش بدون درد ترک نام برده می ‌شود؛ به گونه ای که افراد دچار بیماری اعتیاد قادرند به آسانی در طی مرحله ترک به خواب بروند. در واقع فرض بر این است که در این روش، سم وجود داشته در بدن افراد به جای چند روز یا چندین هفته، ظرف چندین ساعت خارج می گردد.

لازم به ذکر است قطع مصرف ماده مخدر به تدریج و زیر نظر کلینیک های تخصصی، بهترین روشی بوده که ترک بی بازگشت را در پی دارد. در حقیقت سم زدایی بدن از مواد مخدر به سه روش تدریجی و نیز سم زدایی سریع و فوق سریع بواسطه دکتر ترک اعتیاد انجام شده که هر یک بر حسب شرایط فرد انتخاب می گردند.

سم-زدایی-سریع-و-فوق-سریع

سم زدایی سریع و فوق سریع

در واقع سم زدایی سریع و فوق سریع در اعتیاد غالبا برای آن دسته افرادی مناسب بوده که اخیرا درگیر استفاده از مواد مخدر شده‌اند. گفتنی است این روش برای افرادی که دوز مصرفی آنان بیش از 1 گرم باشد، قابل استفاده نیست. لازم به ذکر است در بهره گیری از این شیوه سم زدایی، محدودیت‌های دیگری نیز وجود دارد؛ مثلا برای افرادی که دچار بیماری‌ های قلبی و عروقی و یا نیز بیماری ‌هایی مثل دیابت می باشند؛ نمی توان از این روش بهره گرفت.

مطالب مرتبط:

آیا شیشه اعتیاد آور است ؟

چه غذایی برای ترک اعتیاد خوب است

سم زدایی بدن از مواد مخدر در خانه

در اصل سم زدایی بدن از مواد مخدر در خانه امکان پذیر نیست؛ چراکه روش های گوناگون سم زدایی در خانه، کاملاً غیر پزشکی بوده و با هدف اینکه نتیجه مثبتی از سم زدایی گرفته شود؛ ضروری است تا به کلینیک تخصصی سم زدایی مراجعه نمود.

گفتنی است در صورتی که مصرف مواد مخدر بیمار کم باشد و یا نیز در موارد ادامه پروسه درمان زیر نظر و تائید پزشک می توان فقط در مواردی همچون : مواد محرک مثل خانواده کانابیس ها مشتمل بر ماریجوانا، گل، حشیش در دوز خیلی پایین، قرص یا تریاک در دوز خیلی پایین و نیز مصرف کم مواد مخدر، در خانه سم زدایی نمود.

مطالب مرتبط:

اعتیاد چیست؟

آیا ترامادول اعتیاد آور است ؟

آیا گل اعتیاد آور است

آیا الکل اعتیاد آور است

کلام آخر

ما در مطالب بالا به همراه روانکده به بررسی تمامی نکات و روش های سم زدایی مواد مخدر مانند مدت زمان فرآیند سم زدایی، موارد محتاج به سم زدایی، روش های گوناگون سم زدایی بدن از مواد مخدر، خدمات سم زدایی مواد مخدر از بدن ، خدمات سم زدایی سریع مواد از بدن، سم زدایی سریع و فوق سریع، سم زدایی بدن از مواد مخدر در خانه پرداختیم تا شما با مطالعه این مطلب به تمامی سوالات خود کامل ترین پاسخ ها را بیابید.

به این مقاله امتیاز دهید

4 یک نظر

  1. نادر کریمی پاسخ

    سلام وقتتون بخیر
    برای کنکور ارشد روانشناسی کتاب جامع ارشد روانشناسی بالینی مدرسان شریف بهتره یا کتاب جامع ارشد روانشناسی بالینی انتشار آراه؟ کدوم رو مطالعه کنم؟

  2. علی محمد مهدوی پاسخ

    خیل ممنونم از مقاله خوبتون با خوندن این مقاله دقیقا متوجه تفاوت هوش و استعداد شدم افراد باهوش، هوش و تفاوت های فردی زیادی با دیگران دارند.

  3. یدالله مدنی پاسخ

    من شنیده بودم گفتن اورژانس اجتماعی مشاوره در رابطه با اختلال هویت جنسی دارن ولی من یکبار تماس گرفتم بهم گفتند که مشاوره در رابطه با این موضوع نداریم
    پس چطور میگن که هست؟

  4. گمنام پاسخ

    سه روش متداول ترک اعتیاد وجود دارد : 1- ترک اعتیاد با قطع سریع مصرف مواد مخدر بدون استفاده از دارو 2- ترک اعتیاد با قطع سریع مصرف مخدر و استفاده از دارو 3- ترک
    اعتیاد به روش سنتی با کاهش تدریجی مصرف مواد مخدر .

    1- در روش اول ، بیمار به یک باره مصرف مواد را قطع می کند بدون آنکه دارو یا
    ترکیبی را جایگزین مصرف مواد بکند . به این روش ترک ؛ سقوط آزاد ؛ یا ترک یابوئی
    گفته می شود . از این جهت آن را ترک یابوئی می گویند که در واقع تحمل عوارض و درد های ناشی از قطع سریع مواد به حدی است که قدرت و توان حیوانی چون یابو را طلب می کند اما بهتر است که به جای این اصطلاح نامانوس ، از واژه ترک سقوط آزاد استفاده شود .
    در روش ترک سقوط آزاد به علت قطع مصرف مواد ، مرحله عکس العمل های آشکار که 1 تا 2 هفته طول می کشد بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود اما نشدنی نیست و کسانی هستند که این عوارض را تحمل می کنند . بزرگترین عیب این روش اینست که یک شوک مخرب جسمی و روحی به بیمار وارد می گردد .
    سیستم های تولید مواد شبه افیونی در بدن ، حدود ده ماه زمان نیاز دارند تا باز
    سازی شوند لذا پس از گذرا نسختی های دو هفته اول ، مشکلات بی خوابی – افسردگی – کم حوصلگی – گریه کردن – کند ذهنی فراموشی تنبلی – عدم میل به زندگی و غیره در بیماران وجود داشته و طی این م دت شخص قادر به کار کردن نیست و یا راندمان کاری مساعدی ندارد . حتی تجویز می کنن دکه در این در این دوره ده ماهه شخص را بیشتر تنها بگذارندو تختخوابش را جدا کنند .در این مدت به علت عدم تعادل جسمی و روانی ، بیمار نباید تصمیمات سرنوشت ساز بگیرد .

    شوک مخربی که در این روش به بیمار وارد می شود ، سبب می گردد که بعضی از قسمت های تولید کننده مواد شبه افیونی بدن چه بسا تا آخر عمر هیچ وقت فعال نشود . این مطلب به تائید پروفسور آرتور گایتون رسیده و در عمل ما هم به این تجربه رسیده ایم که بین کسانی که با روش سقوط آزاد ترک کرده اند درصد کمی به مرحله تعادل پایدار می رسند و اکثراً دچار عدم تعادل در دراز مدت هستند و یا به تیک های عصبی دچار می شوند .
    2- روش دیگرترک “ شبه سقوط آزاد “ است . بدین ترتیب که پس از قطع فوری مصرف مواد و در طول یک هفته اول ، برای کاهش عوارض و دردهای بیمار از دارو استفاده می شود . این همان روش رایج بین العملی منجمله در ایران و همچنین اگهی های ترک اعتیاد است . به دلیل نادیده گرفتن زمان ده ماه بازسازی سیستم های تولید مواد شبه افیونی در بدن این روش فرق چندانی با روش سقوط آزاد و عوارض حاصل از آن ندارد . مثال علمی آن اینست که در روش روش سقوط آزاد شخص از بالای ساختمان ده طبقه به پائین می پرد ولی در شبه سقوط آزاد کمی تخفیف داده و ازیکی دو طبقه پائین تر سقوط می کند .
    3- روش بعدی ترک اعتیاد ، کاهش تدریجی مصرف مواد است که به آن “ ترک سنتی “ گفته می شود و از زمان های قدیم تاکنون مرسوم بوده است . در ترک سنتی ، هر روز مقداری از مصرف مواد مخدر کم می شود تا بتدریج به صفر برسد . مثلاً مقداری تریاک یا شیره را در ظرف آبی حل کرده و سپس به جای مصرف مواد ، روزانه چند پیمانه مشخص از این شربت می خورند و به جای مقدار خورده شده آب می ریزند تا شربت رقیق تر شود .
    اگر مقدار مواد مخدر در شربت اولیه طوری انتخاب که ظرف حدود 15 روز مصرف مواد مخدر به صفر برسد در واقع مشابه ترک سقوط آزاد خواهد بود ولی اگر با حجم و مقدار بیشتر شربت عمل کنند به طوری که بیش از 40 روز طول بکشد در این صورت نتیجه بهتری عاید شده و عوارض کمتری به جای می گذارد . عده بسیاری ازبیماران معتاد ، از روش ترک سنتی و کاهش تدریجی مصرف مواد استفاده کرده و نتیجه گرفته اند .
    از روش ترک سنتی برای ترک اعتیاد به هروئین نیز می توان استفاده کرد مشروط بر آن که بیمار به مدت 24 الی 48 ساعت از مواد مخدر استفاده نکرده و عوارض خماری آنرا تحمل کند و بعد به جای مصرف هروئین ، از تریاک یا آب شیره استفاده کرده و به تدریج میزان مصرف را کاه داده و به صفر برساند . سنگین ترین عمل و مصرف بالای هروئین ، پس از 48 ساعت از قطع مصرف مواد با نیم گرم تریاک یا شیره قابل جبران است و البته 3 تا 4 روز طول می کشد ت ا بدن بیمار با تغییر نوع مواد خودرا تطبیق دهد و معمولاً‌پس از یک هفته ، اوضاع عادی می گردد .
    هر یک از روش های ترک سه گانه دارای محاسن و معایبی است . به عنوان مثال روش ترک سقوط آزاد برای کسانی که در ابتدای راه اعتیاد هستند و به طور تفریحی و تفننی از مواد مخدر استفاده می کنند و هنوز سیستم تولید کننده مواد شبه افیونی بدن آنان از کار نیفتاده است خوب جواب می دهد و چه بسا بهترین روش باشد ، اما همین روش برای آن دسته بیماران معتاد حرفه ای که سالیان متمادی به مصرف مواد مخدر با دوز بالا مشغول هستند نه تنها موثر نیست بلکه اغلب عوارض شدید و غیر قابل جبرانی به جای خواهد گذاشت . بعلاوه برای بیمارانی که به کار دائم اشتغال دارند ، استفاده از روش سقوط آزاد میسر نیست چون تا ده ماه نمی توانند کار مثبتی انجام دهند .

    و یا در روش شبه سقوط آزاد ، اگر چه مصرف دارو سبب کاهش عوارض عکس العمل های آشکار در بیمار خواهد شد لیکن همین ترکیبات داروئی بعضاً خطرناک تر از خود مواد مخدر می باشند و دسته ای از آنها بسیار اعتیاد آور هستند . مثال واضح آن هروئین است . این ماده مخدر به عنوان دارو برای درمان اعتیاد اختراع و تولید شد اما در عمل خود به اعتیاد خطر ناک تری بدل گردید و یا انواع و اقسام قرص های آرام بخش و مسکن وهمچنین قرص های روان گردان و توهم زا که خود سرانه مصرف می گردد ، باعث رواج اعتیاد به قرص در بین بیماران و بخصوص جوانان شده است .
    در اینجا به مسئولان ، دست اندکاران ، خانواده ها و مصرف کنندگان این قبیل قرص ها
    هشدار می دهیم که عوارض مخرب این قرص ها بدون مجوز پزشک حاذق ، از هر نوع ماده مخدر دیگری بدتروشدیدتراست .بسیاری از عوارض جانبی آنها تا آخر عمر باقی خواهد ماند و ضایعاتی در مصرف کنندگان این قرص ها با دوز و تعداد بالا مشاهده می شود که حتی از نظر ژنتیکی گریبانگیر فرزندان آنان نیز خواهد شد .وجه اشتراک روش های مرسوم ترک اعتیاد در نادیده گرفتن سیستم های مولد شبه افیونی در بدن انسان و ازکار افتادگی این سیستم ها در اثر اعتیاد است و همین کم توجهی سبب شده تا این روش ها جواب مناسب وقابل قبولی برای ترک اعتیاد ندهد و بسیاری از بیماران معتاد که با این روش ها قصد ترک داشته اند ، بعد از مدتی بار دیگر اعتیاد مجدد پیدا کنند . این روش ابداعی روشی بلند مدت است که بنام روش ترک تدریجی – پله ای یا جهشی نام گذاری شده که برای خنثی کردن عوارض عکس العمل های آشکار و پنهان ، از درمان داروئی یا خود مواد مخدر استفاده می شود و اصولاً اینکه بیمار مصرف یک نوع ماده مخدر را قطع کند و برای جبران عوارض آن از یکسری دارو استفاده کند که هر کدام عوارض جدا گانه ای دارند از منطق بدور است . بهترین دارو برای کاهش عوارض ترک هر ماده مخدری ، خود آن ماده مخدر است !
    همانطور که قبلاً گفته شد این روش حاصل چند سال مطالعه و تحقیق راجع به روش های ترک اعتیاد مرسوم و بررسی عوارض آنها روی بیماران معتاد است . . اگر در تشریح این روش استفاده از دارو مجاز دانسته شده است منظور داروهای استاندارد تائید شده توسط سازمان بهداشت جهانی ترک اعتیاد است نه دارو هائی نظیر آرام بخش ها ، خواب آو رها ، ضد افسردگی ها ، ضد اسهال ها یا داروهای فشار خون .
    این قبیل داروها برای بیماری های خاص در انسان غیر معتاد ساخته شده و در جایگاه
    خود و تجویز پزشک حاذق می توانند کاربرد مناسب و منطقی داشته باشند ولی اگر از این دارو ها به جای داروی اصلی ترک اعتیاد استفاده شود، همانگونه که به تجربه و در عمل دیدیم ومی بینیم ، بیمار کمتر موفق به ترک اعتیاد می شود و در بازگشت به اعتیاد ، به دلیل آِشنا بودن به اثرات و خواص این دارو ها ، از آنها به عنوان تشدید کننده اثر مواد مخدر یا جایگزین مخدر اصلی ( به دلیل ارزانی و فراوانی ) استفاده می کند .

    امروزه با بیماران معتادی سرو کار داریم که روزی تا 200 عدد و بیشتر از این قرص ها
    به همراه مواد مخدرمصرف می کنند . چنین حرکتی در باور هیچ انسان فهیمی نمی گنجد اما متاسفانه نه تنها واقعیت دارد بلکه نسبناً نیز شایع است . مصرف قرص در این بیماران بر مبنای تعددا نیست بلکه در روز 10 تا 15 بسته ده یا بیست تائی قرص می خورند . عوارض مصرف و حتی عوارض قطع مصرف این قرص ها چندین برابر خطرناک تر از هروئین و تریاک است و انشاء الله در مقاله ای جداگانه ای به بررسی عوارض این قرص ها وروش های ترک آن ها خواهیم پرداخت .

    مصرف کنندگان بعضی از انواع قرص ها دچار اغتشاشات شعور می شوند و درک درستی از زمان و مکان ندارند و رفتارها و واکنش های آنان قابل پیش بینی نیست . موارد زنده ای از این بیماران پیش روی ماست که اطاق پذیرائی را با توالت منزل اشتباه می گیرند و تشخیص حد اقل معیار های اخلاقی را از دست می دهند.ممکن است بدون لباس در انظار ظاهر شوند و یا بجای باز کردن درهای شیشه ای ،باسر داخل شیشه بروند.وضع چنین معتادانی آنچنان وخیم است که معتادان آخر خطی هروئینی از آنان واهمه داشته و حذر می کنند .آنچه در قسمت روش های شناخته شده ترک اعتیاد گفته شد ، تنها راه های منحصر به فرد نیست و امروزه شاهد ابتکارات فراوان دیگری هستیم ، یکی از این ابتکارات اینست که بیمار را سه روز بیهوش کرده و در طی این مدت به اصطلاح سم زدائی می کنند و می گو یند دیگر مشکلات جسمی معتاد تمام شده یا آنکه شنیده می شود در کشور های دیگر با جراحی مغز و دستکاری در آن درصدد علاج اعتیاد هستند ! خلاصه معتاد بیچاره موش آزمایشگاهی کسانی شده است که داعیه ترک او را دارند . حتی اگر این روش های ترک اعتیاد منجر به نابودی یا نقص دائمی در وی شود . واقعاً که جای تاسف است .

    نکته دیگر ، اشاره به یک اشتباه عمومی است که در مورد معتادان می شود . اغلب افراد در جامعه تصور می کنندکه بیماران معتاد ،مواد مخدر مصرف می کنند تا نشئه شوند و به عالم هپروت بروند . این مطلب شاید تا حدودی در بدو شروع به اعتیاد صادق باشد اما در ادامه وضع فرق می کند . یک معتاد حرفه ای مواد مصرف می کند تا به حالت نرمال و طبیعی برگردد و اگر مصرف نکند دچار عدم تعادل خواهد شد .
    اینجاست که آموزش و نگرش صحیح نسبت به جامعه معتادان سبب خواهد شد تا باورها و القائات غلط ، با مفاهیم منطقی و علمی جایگزین گردد .
    روش پیشنهادی برای ترک اعتیاد روش طولانی مدت است و با حد اقل ضایعات جسمی و روانی ، بیمار معتاد را به سمت ترک دائمی اعتیاد هدایت می کند به طوری که در انتها ی پله ها ، خود بیمار عجله در دوره ترک دارد و نوعی زدگی نسبت به مواد مخدر پیدا می کند . در این روش چنانچه بیمار به مصرف چند نوع ماده مخدر منجمله مصرف قرص اعتیاد داشته باشد ، ابتدا لازم است ظرف مدت یک هفته تا 60 روز ( متناسب با نوع قرص یا مواد مصرفی ) مصرف چند نوع ماده مخدر را به مصرف یک نوع و ترجیحاً به تریاک تبدیل کند و سپس متوسط مصرف روزانه به مقداری که بیمار حالت متعادل و نرمال داشته باشد ، تعیین گردد .
    پس از مشخص شدن نیاز به مصرف روزانه ، در اولین پله یک پنجم (20% ) این مصرف را کاهش داده و برای مدت سه هفته متوالی با همین مقدار ادامه می دهد . مثلاً اگر
    متوسط مصرف روزانه 5 گرم بوده است ، برای مدت سه هفته 4 گرم مواد مصرف می کند . در اتمام سه هفته اول ، مصرف فعلی را یک چهارم (25%) کم کرده و به سه گرم درروز می رساند و دوباره 21 روز ادامه می دهد و به عبارت دیگر مصرف روزانه خودرا 4 قسمت کرده و یک قسمت را کنار گذاشته وفقط سه قسمت را مصرف می کند و مجدداً در سه هفته دوم یک چهارم دیگر کم می کند وبه 25/2 گرم در روز تقلیل می دهد . پله ها را همینطور ادامه داده و در پله شانزدهم ، مصرف روزانه بیمار به 1% مقدار اولیه ( 50 میلی گرم ) خواهد رسید . خلاصه این مطالب در یک جمله چنین است : پله اول 20% کاهش و بقیه پله ها با 25% کاهش مواد نسبت به مصرف پله قبلی و سه هفته فاصله زمانی بین پله ها .
    همزمان با کاهش مصرف روزانه ، عداد دفعات مصرف نیز بایدکم شود و حتی الامکان به یک بار در روز تقلیل یابد . با این روش ظرف حدود ده ماه بیمار بدون تحمل عوارض
    جسمی ناراحت کننده می تواند به راحتی اعتیاد خود را کنار بگذارد و ضمناً در این
    مدت بیمار امکان می یابد تا جهان بینی و نگرش خود را نسبت به مواد مخدر تغییر دهید . در خلال مدت ترک اعتیاد ، سیستم تولید مواد شبه افیونی بدن به تدریج بیدار و فعال می شود و در انتهای دوره معمولاً بیش از 90 % هورمون های مخدر طبیعی توسط بدن تولید شده و بیمار می تواند نظیر افراد سالم به زندگی عادی و بدون اعتیاد ادامه دهد .

    مقدار کاهش مصرف مواد در پله اول و دوم نه تنها برای همه بیماران قابل تحمل است
    بلکه هیچ عوارض سوئی در بر نداشته و در مقابل اثرات مثبت شگرفی دارد . به عنوان
    مثال یبوست های بیمار کمتر شده و وضع مزاجی بهتری پیدا می کند . رنگ و روی او باز و شاداب ، خوابش درست و فکرش بیدار می شود و از همه مهمتر اعتماد به نفسش بیشتر و قوی تر می گردد چون می بیندکه مصرفش را کم کرده ولی اثر منفی روی او نگذاشته است و کلی خوشحال و امیدوار می شود که بالاخره می تواند اعتیاد را ترک کند .

    نکته مهم در این روش اینست که در طی مدت ترک اعتیاد ، نفس بیمار از مواد مخدر سیر می شود و شخص به آرامی می آموزد که اولاً به مواد مخدر به چشم یکد اروی شفابخش نگاه کند و در ثانی با وجودی که اختیار در مصرف مواد دارد فقط به اندازه تعیین شده مصرف کند نه بیشتر .

    اگر بیمار تمایل داشته باشد می تواند به جای مواد مخدر از داروهای استاندارد
    سازمان بهداشت جهانی استفاده کند . در اینصورت رعایت پله های کاهش مصرف نیز
    ضروریست و نباید در کوتاه مدت مصرف را به صفر برساند . اما باید توجه داشت که
    بهترین دارو برای ترک اعتیاد هر مخدری ، خود همان ماده مخدر است و در مورد اعتیاد
    به هروئین چون این ماده از مرفین تریاک ساخته می شود لذا تریاک که حاوی 3 تا 23 % در صد مرفین است می تواند به خوبی جایگزین داروئی هروئین گردد .

    جدول درصد مصرف روزانه تریاک نسبت به مقدار مصرف متوسط اولیه به شرح زیر خواهد بود :
    شماره پله درصد مصرف اولیه

    1————- 8

    2 ————- 6

    3 ————- 5/4

    4 4————- /3

    5 5————- /2

    6————- 9/1

    7 ————- 4/1

    8————- 1

    9————- 8

    10 ————- 6

    11————- 4.5

    12 ————- 3.4

    13 ————- 2.5

    14 ————- 1.9

    ————- 15 1.4

    16 ————- 1

    پیشنهاد:

    چناچه صنایع داروئی تریاک را بدون نا خالصی های مرسوم فعلی و صورت قرص یا سایر اشکال داروئی عرضه کنند ، استفاده از روش ترک تدریجی – پله بسیار سهل و آسان تر خواهد شد .
    با مراجعه و شناسائی معتادان و تعیین نیاز روزانه آنان در مراجع معتمد و ذیصلاح و
    استفاده از سیستم توزیع که مبتنی بر جدول زمان بندی ترک دریجی و پله ای باشد ،
    اکثر بیماران معتاد ظرف مدت کمتر از یکسال از دام اعتیاد رها خواهند شد . این حرکت
    اصلاً تشابهی با سیستم توزیع تریاک کوپنی در رژیم گذشته ندارد زیرا قبلاً کوپن
    تریاک برای مادام العمر به معتادان داده می شد ولی در این سیستم بدریج و فقط برای مصرف ده ماهه آن هم به صورت مصرف نزولی و رو به کاهش داده خواهد شد . در مجموع به هر بیمار معتاد تنها معادل 60 تا70 روز مصرف روزانه فعلی سهمیه تریاک داده می شود نه مادام العمر .
    بر مبنای محاسبات انجام شده اگر یکبیمار معتاد فرضاً معادل روزی 5 گرم تریاک از
    مواد مخدر استفاده می کند ، در انتهای دوره 315روزه تریاک تدریجی – پله ای تنها
    333 گرم تریاک به عنوان دارو مصرف کرده است که معادل مصرف 66 روز فعلی اوست در
    حالی که مصرف در روز ، از 945 گرم به 200 گرم در کل دوره تقلیل خواهد یافت . برای
    اعتیاد های سبک تر با متوسط روز ( تقریباً 50 میلی گرم در روز ) از ادامه مصرف
    مواد خود داری و در طول درمان اعتیاد صرفه جوئی کند اما ترجیح دارد که با ریتم
    کاهش یک چهارم مصرف در هر سه هفته جلو برود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *