تاریخ امروز :1 اردیبهشت 1403

ارتباط موثر با خانواده، دوستان و در محل کار بسیار قابل توجه است. انتقال ایده ها، احساسات، افکار و عواطف در روابط  باید به طور واضح و قابل درک باشد.

فرآیند ارتباط موانع متعددی دارد و چون این موانع ممکن است منجر به تحریف پیام شما شوند و سردرگمی و سوء تفاهم ایجاد کنند؛ می توانند تأثیر قابل توجهی بر زندگی شخصی و حرفه ای افراد داشته باشند.

در این مقاله از روانکده قصد داریم مهم‌ترین موانع ارتباطی و برخی موانع سازمانی را به شما معرفی کنیم.

موانع ارتباطی چیست؟

موانع ارتباطی شامل مواردی است که ما را از دریافت و پذیرش صحیح پیام هایی که دیگران برای انتقال اطلاعات، افکار و ایده های خود استفاده می کنند، باز می دارند.

موانع-ارتباطی-چیست؟

مطلب مربتط:

رسانه های اجتماعی چه اثری روی ارتباطات دارند؟

انواع موانع ارتباطی

موانع ارتباطی زیادی وجود دارد؛ 5 نوع از موانع بسیار رایج که می توانند ارتباط موثر را به چالش بکشند:

  1. موانع روانی:

شرایط روانی گیرنده روی نحوه دریافت پیام تأثیر می‌گذارد؛ برای مثال استرس، خشم و عزت نفس پایین نمونه‌هایی از موانع روانی برای برقراری ارتباط هستند.

مدیریت استرس یک مهارت مهم است که بر روابط بین فردی ما تأثیر می گذارد.

وقتی عصبانی هستیم؛ حرف‌هایی می‌زنیم که ممکن است بعداً پشیمان شویم و همچنین ممکن است گفته های دیگران را اشتباه تفسیر کنیم.

افراد با عزت نفس پایین به دلیل قاطع نبودن ممکن است در برقراری ارتباط احساس راحتی نکنند و از بیان احساس واقعی خود خجالت بکشند یا خجالت بکشند.

  1. موانع فیزیکی:

ارتباط عموماً در فواصل جغرافیایی کوتاه‌تر آسان‌تر است؛ زیرا کانال‌های ارتباطی بیشتری در دسترس می‌باشد و تکنولوژی کمتری مورد نیاز است.

موانع ارتباط فیزیکی شامل: فاصله جغرافیایی، فاصله گذاری اجتماعی، کار از راه دور و موارد دیگر است. اگرچه فناوری مدرن اغلب به کاهش تأثیر موانع فیزیکی کمک می کند؛ اما باید مزایا و معایب این کانال‌های ارتباطی را درک کرد تا بتوان از کانال مناسب برای غلبه بر موانع فیزیکی استفاده کرد.

  1. موانع زبانی:

زبان و استعداد زبانی ممکن است به عنوان مانعی برای برقراری ارتباط عمل کند. با این حال؛ حتی در هنگام برقراری ارتباط به زبان مشابه، ممکن است درک عبارات سخت برای دریافت کننده آسان نباشد و استفاده از عبارات سخت در پیام ممکن است به عنوان یک مانع عمل کنند.

موانع ارتباطی زبانی به نحوه صحبت یک فرد هم به صورت کلامی و هم غیرکلامی اشاره دارد.

انواع-موانع-ارتباطی

تاثیر استرس بر مغز بیشتر بخوانید: تاثیر استرس بر مغز

مطلب مربتط:

ارتباط چیست؟

  1. موانع نگرشی:

موانع نگرشی ادراکاتی هستند که افراد را از برقراری ارتباط خوب باز می دارند. این موانع ناشی از مدیریت ضعیف، تضادهای شخصیتی، ناسازگاری با تغییر یا نداشتن انگیزه می‌باشند.

  1. موانع سیستماتیک:

موانع سیستماتیک برای ارتباطات ممکن است در ساختارها و سازمان‌هایی که سیستم‌های اطلاعاتی و کانال‌های ارتباطی ناکارآمد یا نامناسب دارند، یا جایی که درک درستی از نقش‌ها و مسئولیت‌های ارتباط وجود ندارد وجود داشته باشند.

در چنین سازمان‌هایی؛ ممکن است افراد از نقش خود در فرآیند ارتباط بی‌اطلاع باشند و بنابراین ندانند که از آنها چه انتظاری می‌رود.

مطلب مرتبط:

بهبود مهارت های ارتباطی کودکان

موانع ارتباط موثر چیست؟

ما هر روز از طریق مکالمه، زبان بدن خود، رسانه های اجتماعی، ایمیل، تلفن و غیره با مردم ارتباط برقرار می کنیم. صرف نظر از نوع ارتباط اگر به طور موثر ارتباط برقرار نکنیم؛ خود و دیگران را در معرض خطر قرار می دهیم. 10 مانع برای برقراری ارتباط موثر وجود دارد که هر فردی باید برای ریشه کنی آن تلاش کند و ارتباط موثر شامل غلبه بر این موانع و انتقال پیامی واضح و مختصر است.

  • نارضایتی یا عدم علاقه به شغل.
  • ناتوانی در گوش دادن فعال به دیگران.
  • عدم شفافیت و اعتماد.
  • سبک های ارتباطی متفاوت.
  • تفاوت های فرهنگی و زبانی و مشکل در درک لهجه های ناآشنا.
  • تفاوت در ادراک و دیدگاه.
  • درگیری‌ها و تعارضات.
  • موضوعاتی شامل سیاست، مذهب، جنسیت، نژادپرستی.
  • عدم توجه، علاقه، حواس پرتی یا بی ربط بودن.
  • انتظارات و پیش داوری هایی که ممکن است منجر به فرضیات نادرست یا کلیشه ای شود.

موانع ارتباط سازمانی چیست؟

موانع ارتباطی سازمانی هر چیزی در سازمان است که مانع از دریافت یا درک پیام ها، ایده ها و اطلاعات بین اعضای سازمان می شود؛ این موانع می توانند از ارسال موثر پیام ها جلوگیری کنند و باعث قطع ارتباط در شرکت شوند.

هنگامی که هیچ برنامه و راه حلی برای رفع این موانع ارتباطی در سازمان وجود ندارد؛ ارتباط نادرست تأثیر منفی بر روحیه، بهره وری، مشارکت کارکنان، اعتماد و درآمد می گذارد.

انواع-موانع-ارتباطی

مطلب مربتط:

تکنیک های ارتباط چشمی در سخنرانی

هنگامی که در مورد موانع ارتباطی در محل کار صحبت می شود؛ چالش های ارتباط موثر آشکارتر از همیشه است. محیط های کاری چند نسلی، افزایش کار از راه دور، پراکندگی نیروی کار، معرفی فن آوری های ارتباطی جدید و انتظارات متفاوت کارکنان تنها چند نمونه از موانع ارتباطی هستند که در چند سال گذشته پدیدار شده اند. در ادمه 7 مانع رایج ارتباطی دیگر که امروزه سازمان ها با آنها روبرو هستند را به شما معرفی می‌کنیم:

  1. مشکلات ساختار سازمانی: ساختار سازمانی پیچیده و سفت و سخت می تواند مقصر اصلی ارتباطات ناکارآمد باشد و اغلب منجر به ناامیدی، عدم مشارکت و کاهش بهره وری در بین کارکنان و تحریف اطلاعات می شود.
  2. تفاوت در مهارت ها و سبک های ارتباطی: افراد مهارت ها و سبک های ارتباطی متفاوتی دارند و اغلب اوقات این تفاوت ها در مهارت های ارتباطی می تواند موانع ارتباطی بین ارتباط دهنده و گیرنده پیام ایجاد کند.
  3. کانال های ارتباطی اشتباه: امروزه کانال های ارتباطی مختلفی وجود دارد که مردم از آنها استفاده می کنند و همین امر در مورد شرکت ها نیز صادق است. پیچیدگی در اکوسیستم ارتباطی؛ شناسایی کانال‌های مناسب برای اطلاع رسانی به مردم و ارائه به موقع اطلاعات مربوطه را برای کارفرمایان دشوار می‌کند.
  4. عدم اعتماد: زمانی که کارکنان به کارفرمایان، رهبران یا مدیران خود اعتماد ندارند؛ ارتباطات آسیب می بیند. به همین دلیل است که یکی از اهداف اصلی سازمان ها در سراسر جهان ایجاد اعتماد در محیط کار است.
  5. استفاده از اصطلاحات خاص: اغلب از اصطلاحات تخصصی برای برقراری ارتباط با افراد در همان صنعت با هدف تحت تاثیر قرار دادن گیرنده‌های پیام، تغییر توجه گیرنده از حقایق و موارد دیگر استفاده می‌شود.
  6. عدم وجود کانال های رسمی ارتباطی: کانال های رسمی ارتباط معمولاً از سلسله مراتب سازمان پیروی می کنند؛ به طوریکه اطلاعات در مورد خط مشی ها و رویه ها از مدیران اجرایی سرچشمه می گیرد و از طریق مدیران به سرپرستان و در نهایت به کارکنان سطوح پایین سرازیر می شود. فقدان کانال های رسمی می تواند به ارتباطات موثر آسیب برساند.
  7. هماهنگی ضعیف:هماهنگی ضعیف یک شرایط مخرب برای ارتباطات مؤثر است؛ در این شرایط بخش‌های مختلف سازمان به‌ صورت مجزا کار می‌کنند و نمی‌دانند که سایر بخش‌ها چه می‌کنند، مدیران ارشد با سطوح پایین‌تر ارتباط ندارند و مردم درک نمی‌کنند که کل سیستم چگونه با هم کار می‌کند.

کلام آخر

با گسترش تکنولوژی شیوه‌های ارتباطی با تغییرات زیادی همراه بوده اند و با توجه به اهمیت ارتباط در تمام جنبه‌های زندگی باید درمورد این راه‌های ارتباطی و موانع ارتباطی جدید شناخت کسب کنیم.

در این مطلب شما را با موانع رایج ارتباط موثر آشنا کردیم و در روزهای آینده راهکارهایی مفید برای غلبه بر این موانع ارتباطی به شما معرفی خواهیم کرد.

به این مقاله امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *