تاریخ امروز :1 اردیبهشت 1403

طرحواره کمالگرایی چیست؟

اگر والدین همیشه فرزند را در تنگنا قرار دهند و بخواهند از فرزندشان که او همیشه ” ترین” باشد به این معنا که در همه امور بخواهند فرزند آنها بهترین، باهوش ترین،. مودب ترین، و زیبا ترین باشد و یا اینکه محبت به فرزند را شرطی کنید در مقابل موفقیت و به دست آوردن یکی از این ترین ها باعث میشود که احتمالا فرزند در آینده به طرحواره کمالگرایی دچار باشد به این صورت که فکر کند باید بهترین باشد تا دیگران او را دوست داشته باشند. امروز با ما در سایت علیرضا نیک نام همراه باشید تا به یکی مهم ترین و شایع ترین طرحواره ها به اسم طرحواره کمالگرایی بپردازیم قطعا شما هم در اطراف خود نمونه هایی از آن را دیده اید

افرادی که دارای این طرحواره هستند همواره در طول عمر تلاش میکنند که بهترین باشند همیشه ناراضی هستند و به هرچه هم که دست یابند احساس نا کافی بودن میکنند این افراد معمولا زیاد به توجه دیگران دقت نمی‌کنند و فرقی ندار که انسانی آن هارا مشاهدهدمیکند یا خیر انها ان کار را انجام میدهند چون بر اساس طرحواره باید آن را انجام دهند این افراد معمولا تحت فشار هستند و همیشه فشار بیشتری را بر روی خود اعمال میکنند زیرا این انسان ها حتی نمیتوانند از خود راضی باشند

طرحواره های مثبت همچنین می توانند به افراد در ایجاد و حفظ روابط مثبت کمک کنند. افرادی که طرحواره های مثبت دارند به احتمال زیاد بهترین ها را در دیگران می بینند و بخشنده و درک کننده هستند. آنها همچنین به احتمال زیاد با دیگران تعامل مثبت دارند و روابط نزدیک و حمایتی ایجاد می کنند. طرحواره های مثبت همچنین می توانند منجر به افزایش احساس ارتباط و تعلق شوند که مؤلفه های حیاتی بهزیستی و شادی هستند.

طرحواره کمالگرایی چیست؟

علاوه بر مزایای فردی، طرحواره های مثبت نیز می توانند تأثیر مثبتی بر سازمان ها و جوامع داشته باشند. به عنوان مثال، سازمان‌هایی که طرح‌واره‌های مثبت را پرورش می‌دهند و فرهنگ مثبت را تشویق می‌کنند، احتمالاً سطوح بالاتری از مشارکت و رضایت کارکنان دارند که می‌تواند منجر به بهبود بهره‌وری، عملکرد و موفقیت کلی شود. طرح‌واره‌های مثبت همچنین می‌توانند به افراد کمک کنند تا به طور مؤثرتری با هم همکاری کنند و منجر به افزایش کار تیمی، همکاری و موفقیت شوند.

از آنجایی که بی نقص بودن تقریبا امری غیر ممکن است این افراد معمولا دچار مشکل میشوند و زندگی هایشان مختل و تلخ میشوند

البته علاوه بر انچه که گفته شد این طرحواره در فرزندانی که در خانواده ای بزرگ شده اند که نقاط قوت انها دیده. نمیشد و همواره به نقاط منفی آنها یاد آورری میشد هم دیده میشود به این دلیل که کودک هرچه تلاش میکند تا نظر والیدنش را جلب کند نمیتواند به همن دلیل است که اینگونه برایش جا می افتد که باید هر لحظه بیشتر از لحظه قبل تلاش کند و بهترین خودش را نشان دهد

بیشتر بخوانید: تروما درمانی چیست و چگونه درمان می شود؟

طرحواره کمالگرایی چیست؟

طرح واره کمال گرایی به الگویی از افکار، رفتارها و عواطف اشاره دارد که افراد در جستجوی کمال از خود بروز می دهند. با اجزای زیر مشخص می شود:

انتظارات غیرواقع بینانه: کمال گرایان تمایل دارند استانداردهای بسیار بالایی را برای خود و دیگران تعیین کنند که اغلب در صورت برآورده نشدن این انتظارات منجر به احساس بی کفایتی و ناامیدی می شود.

تفکر سیاه و سفید: کمال گرایان تمایل دارند به چیزها به صورت کاملاً درست یا نادرست نگاه کنند و زمانی که کارها به طور کامل انجام نمی شود می توانند بیش از حد از خود و دیگران انتقاد کنند.

تفکر همه یا هیچ: کمال گراها تمایل دارند چیزها را در حد افراط ببینند، مانند کامل بودن یا شکست خوردن. آنها اشتباهات یا نواقص را به‌جای فرصت‌هایی برای رشد و یادگیری، به‌عنوان شکست‌های مهم می‌بینند.

ترس از شکست: کمال گرایان اغلب با ترس از شکست و تمایل به اجتناب از اشتباه به هر قیمتی انگیزه دارند. این می تواند به تعویق، اجتناب، و کمبود خلاقیت یا ریسک کردن منجر شود.

رد صلاحیت مثبت: افراد کمال گرا مستعد کاهش دستاوردهای خود و تمرکز بر معایب و اشتباهات درک شده خود هستند. این می تواند به یک تصویر منفی از خود و احساس بی ارزشی منجر شود.

5/5 - (4 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *