تاریخ امروز :1 اردیبهشت 1403

کمال گرایی چیست؟

ایستادن روی نوک تیز کمال گرایی اغلب به عنوان یک ویژگی مثبت در نظر گرفته می شود که شانس موفقیت شما را افزایش می دهد، اما می تواند منجر به افکار یا رفتار های خودزنی شود که دستیابی به اهداف را دشوار تر می کند.

همچنین ممکن است باعث استرس، اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات سلامت روان شود. افرادی که به دلیل احساس بی کفایتی یا شکست برای رسیدن به کمال تلاش می کنند، ممکن است صحبت با یک درمانگر را مفید بدانند.

این اغلب می تواند به افراد کمک کند تا انتقاد بیش از حد از خود را مدیریت کنند.

 

کمال گرایی چیست؟

کمال گرایی اغلب به عنوان نیاز به کامل بودن یا به نظر رسیدن کامل یا حتی باور به این که رسیدن به کمال ممکن است تعریف می شود. معمولا به عنوان یک ویژگی مثبت به جای یک نقص در نظر گرفته می شود. افراد ممکن است از اصطلاح «کمال ‌گرایی سالم» برای توصیف یا توجیه رفتار کمال ‌گرایانه استفاده کنند.

کمال گرایی به معنای تلاش برای بهترین بودن نیست. کمال به معنای موفقیت و رشد سالم نیست.

برنه براون، نویسنده و استاد محقق در کالج تحصیلات تکمیلی مددکاری اجتماعی دانشگاه هیوستون، بین کمال گرایی و رفتار سالم تمایز قائل می شود.

او توضیح می دهد که کمال گرایی توسط بسیاری از مردم به عنوان سپری برای محافظت در برابر درد سرزنش، قضاوت یا شرم استفاده می شود.

نشانه های کمال گرایی

نشانه هایی که نشان می دهد ممکن است یک کمال گرا باشید. اکثر مردم هر از گاهی یا در زمینه های خاصی از زندگی به کمال گرایی می پردازند. افرادی که تقریبا تمام وقت کمال گرا هستند ممکن است احساس کنند که دائما به کمال نیاز دارند. آنها همچنین ممکن است:

 

  • محصول نهایی را به عنوان مهم ترین بخش هر تعهدی ببینید. در نتیجه، ممکن است تمرکز کم تری روی فرآیند یادگیری یا تکمیل یک کار در حد توان خود داشته باشند.
  • تا زمانی که نتیجه مطابق با استاندارد های آن ها کامل نشود، کار را تمام شده نمی بینند.
  • به تعویق انداختن. افراد دارای کمال گرایی ممکن است نخواهند کاری را شروع کنند تا زمانی که بدانند می توانند آن را به خوبی انجام دهند.
  • زمان زیادی را برای انجام کاری که معمولا انجام آن توسط دیگران طول نمی کشد، اختصاص دهند.

 

نمونه هایی از رفتار کمال گرا ها

بیشتر مردم می خواهند به موفقیت برسند، اما تلاش سخت برای رسیدن به اهداف همیشه نشان دهنده رفتار کمال گرا نیست. افرادی که کمال گرا هستند معمولا معتقدند که هر کاری که انجام می دهند ارزش ندارد مگر این که کامل باشد.

به جای این که به پیشرفت، یادگیری یا سخت کوشی خود افتخار کنند، ممکن است دائما کار خود را با کار دیگران مقایسه کنند یا روی دستیابی به خروجی بی عیب و نقص تمرکز کنند.

حتی زمانی که افراد دارای ویژگی های کمال گرا به نتایج دلخواه خود می رسند، ممکن است همچنان ناراضی باشند. آن ها ممکن است احساس کنند که اگر واقعا کامل بودند، مجبور نبودند برای رسیدن به اهدافشان اینقدر سخت تلاش کنند.

 

چند نمونه از رفتار های کمال گرایی عبارتند از:

  • صرف 30 دقیقه برای نوشتن و بازنویسی یک ایمیل دو جمله ای.
  • اعتقاد به این که از دست دادن دو نکته در یک آزمون، نشانه شکست است.
  • مشکل شاد بودن برای دیگرانی که موفق هستند.
  • خود را با معیار ها و دستاورد های دیگران مقایسه می کنند.
  • رد شدن از کلاس یا اجتناب از انجام کار های طاقت فرسا زیرا تلاش بیهوده است مگر این که بتوان به کمال رسید.
  • تمرکز بر محصول نهایی به جای فرآیند یادگیری.
  • اجتناب از انجام یک بازی یا انجام یک فعالیت جدید با دوستان به دلیل ترس از این که کم تر از حد عالی نشان داده شوند.

انواع کمال گرایی

انواع کمال گرایی

تصور کنید که چند نوع متمایز از کمال گرایی وجود داشته باشد. در حالی که این گونه ها رفتار های مشابهی دارند، انگیزه ها و نتایج آن ها اغلب متفاوت است.

تاثیر استرس بر مغز بیشتر بخوانید: تاثیر استرس بر مغز

 

کمال گرایی استاندارد های شخصی

شخصی که این نوع کمال گرایی را انجام می دهد ممکن است به مجموعه ای از استاندارد ها پایبند باشد که به آن ها انگیزه می دهد.

ممکن است دیگران همچنان این استاندارد ها را بالا بدانند، اما برای شخصی که آن ها را تعیین می کند انگیزه می دهند. تصور کنید که این نوع کمال گرایی سالم است، زیرا منجر به استرس بیش از حد یا فرسودگی نمی شود.

افراد دارای کمال گرایی استاندارد های شخصی ممکن است کم تر از عادت های مضر برای مقابله با استرس ناشی از کمال گرایی استفاده کنند. این نوع کمال گرایی فرد تنها در صورتی است که اهدافش باعث شود که او احساس انرژی کند و تحت تأثیر قرار نگیرد یا فلج نشود.

 

کمال گرایی خودانتقادی

این نوع از کمال گرایان بیشتر مستعد ترسیدن از اهدافی هستند که برای خود تعیین می کنند تا این که احساس انگیزه کنند. آن ها ممکن است اغلب احساس نا امیدی کنند یا این که اهداف آن ها هرگز به واقعیت تبدیل نخواهد شد. تحقیقات نشان می دهد که کمال گرایی خودانتقادی بیشتر به احساسات منفی مانند پریشانی، اجتناب، اضطراب و محکومیت خود منجر می شود.

 

کمال گرایی تجویز شده از نظر اجتماعی

در یک مطالعه که از دانشگاه یورک در سال 2014 بیان شد، این نوع کمال گرایی تقاضا برای برتری را توصیف می کند که اغلب برای افرادی که مشاغلی که به دقت بسیار بالایی نیاز دارند، مانند وکلا، متخصصان پزشکی و معماران، اعمال می شود. افراد در این حرفه ها افکار نا امید کننده، استرس و خطر بیشتری برای خودآزاری و خودکشی را تجربه می کنند.

کمال گرایی تجویز شده از نظر اجتماعی در مورد افرادی که از استاندارد های فرهنگی یا اجتماعی بالایی برخوردار هستند و برای رسیدن به این اهداف غیرواقعی تلاش می کنند نیز صدق می کند.

به عنوان مثال، دانش آموزان ممکن است توسط والدین خود با استاندارد های تحصیلی بالا نگه داشته شوند. نوجوانان و بزرگسالانی که برای به دست آوردن نوع بدنی که از نظر جامعه «ایده ‌آل» است احساس فشار می‌ کنند، ممکن است در نتیجه ویژگی‌ هایی از کمال‌ گرایی تجویز شده اجتماعی ایجاد کنند.

تاثیرات کمال گرایی بر زندگی

تاثیرات کمال گرایی بر زندگی

کمال ‌گرایی می ‌تواند بر بسیاری از بخش ‌های زندگی افراد تأثیر بگذارد و اغلب به عنوان حوزه‌ های کمال گرایی بر زندگی شناخته می ‌شوند. گاهی اوقات، کمال گرایی تنها بر یک حوزه تأثیر می گذارد، در حالی که در موارد دیگر، چندین حوزه را تحت تأثیر قرار می دهد.

در زیر برخی از زمینه‌ های زندگی که کمال ‌گرایی می‌ تواند بر آن تأثیر بگذارد آورده شده است.

  • در محل کار یا مدرسه: افرادی که در مدرسه یا در محل کار کمال گرا هستند ممکن است برای انجام یک کار بیشتر از دیگران طول بکشد. آن ها همچنین ممکن است از شروع کاری که در آن احساس اطمینان ندارند اجتناب کنند. این اغلب به دلیل تمایل به انجام کامل کار است.
  • روابط صمیمانه یا دوستی: کمال گرایی می تواند باعث شود افراد معیار های غیر واقعی خود را روی عزیزانشان بگذارند و استرس و فشار بیشتری را به رابطه وارد کنند.
  • فعالیت بدنی: ورزش اغلب کمال گرایی را تشویق یا تشدید می کند. در ورزش های انفرادی، مانند ژیمناستیک یا دو، کمال گرایی ممکن است به ویژه شایع باشد، زیرا ورزشکار اغلب با خود رقابت می کند.
  • محیط اطراف: این ممکن است شامل نیاز به تمیز بودن خانه یا حیاط فرد در هر زمان باشد. این می تواند باعث شود که فرد مقدار زیادی از زمان و انرژی خود را صرف حفظ محیط اطراف خود کند و یا مطابق با استاندارد های زیبایی شناسی خود باشد.
  • بهداشت و سلامت: از قضا، این نوع کمال گرایی ممکن است باعث مشکلات سلامتی شود. به عنوان مثال، شخصی ممکن است مسواک زدن دندان های خود را متوقف کند زیرا یک بار موفق به انجام این کار نشده است. این نوع کمال گرایی همچنین ممکن است منجر به اختلالات خوردن مانند ارتورکسی عصبی شود که در آن افراد احساس می کنند مجبور به رعایت یک رژیم غذایی کاملا سالم هستند.
  • نحوه صحبت کردن یا نوشتن: وقتی یک فرد کمال گرا صحبت می کند یا می نویسد، ممکن است کیفیت گفتار یا نوشتن او بد تر شود. ممکن است باعث شود که آن ها خیلی کم صحبت کنند یا از ترس اشتباه کردن از نوشتن اجتناب کنند.
  • ظاهر بدنی: این نوع کمال ‌گرایی می‌ تواند باعث نگرانی بیش از حد در مورد آرایش یا استایل شخصی خود شود. آن ها ممکن است ساعت ها طول بکشد تا انتخاب کنند چه چیزی بپوشند یا چگونه موهای خود را حالت دهند. کمال گرایی پیرامون ظاهر فیزیکی نیز می تواند منجر به اختلالات خوردن یا اعتیاد به ورزش شود.

چه چیزی باعث کمال گرایی می شود؟

چه چیزی باعث کمال گرایی می شود؟

عوامل زیادی می توانند در ایجاد کمال گرایی نقش داشته باشند. به عنوان مثال:

  • ترس مکرر از عدم تایید دیگران یا احساس ناامنی و بی کفایتی.
  • مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب یا اختلال وسواس فکری – اجباری (OCD) . در حالی که بین OCD و کمال گرایی همبستگی وجود دارد، همه کمال گرایان OCD ندارند و همه افراد مبتلا به OCD کمال گرا نیستند.
  • داشتن والدینی که رفتار کمال ‌گرایانه از خود نشان می ‌دهند یا زمانی که تلاش‌ های فرزندانشان به نتیجه مطلوب نمی‌رسد، ابراز ناراحتی می‌کنند. برخی از والدین ممکن است فرزند خود را تشویق کنند تا در هر زمینه ای موفق شود یا کمال را به او تحمیل کنند تا حدی که بتوان آن را توهین آمیز تلقی کرد.
  • دلبستگی اولیه ناایمن افرادی که در دوران جوانی دلبستگی مشکل‌ دار با والدین داشتند، ممکن است در بزرگسالی مشکل خودآرام ‌سازی را تجربه کنند. آن ها ممکن است در پذیرش یک نتیجه خوب به عنوان یک نتیجه خوب مشکل داشته باشند.
  • افرادی که به موفقیت های بزرگی دست یافته اند، گاهی مجبور می شوند به دستاورد های قبلی خود ادامه دهند. این اغلب آن ها را به رفتار کمال گرایانه سوق می دهد. کودکانی که دائما به خاطر موفقیتشان مورد تحسین قرار می گیرند، ممکن است با بالا رفتن سن، برای ادامه عملکردشان تحت فشار باشند، که می تواند منجر به گرایش به کمال گرایی نیز شود.

اگر احساس می کنید که ممکن است ویژگی های کمال گرایی داشته باشید که باعث ناراحتی روزانه شما می شود، بدانید که رفتار و عادات کمال گرا قابل تغییر است. با کمک یک درمانگر قابل اعتماد و دلسوز می توان نگرش های سالم تری در مورد اهداف و استاندارد های خود یاد گرفت.

 

 

 

4.1/5 - (7 امتیاز)

5 یک نظر

  1. محمدعلی ناصری پاسخ

    سلام ،خسته نباشید.ممنونم خیلی خوب وعالی بودنیازه چندین بارمروربشه خیلی مفیدهستند.به نظرمن بایدزمانی که بی انگیزه میشیم ودلایلش وازدرون خودمون پیداکنیم که بتونیم بهتروازروی شناخت انرژی مون وبدست بیاریم .

  2. مسلم قنبری پاسخ

    به نام خدا
    من یک ایرانی اصیل هستم و اگر از من بپرسند فقط یک امتیاز مثبت یا یک دلیل و بهانه نام ببر که به ایرانی بودنت افتخار میکنی ؟ سرم را با افتخار بلند میکنم و میگم من هم وطن استاد پیام بهرام پور هستم و برای من لذتی از این شیرینتر نیست که داداشی به این ماهی دارم . و به قول بعضیها تمام

  3. سیدحسین نهاوندی پاسخ

    سلام من یک سری مشکلات دارم که ب شدت من رو تحت فشار قرار داده و تقریبا از بچگی همراهم بوده احساس میکنم نزدیک به نشخوار ذهنی باشه امامطمعن نیستم ولی من رو کاملا دچار وسواس شدید کرده و از این موضو دارم رنج میبرم و خستم اما با کسایی که صحبت داشنک هیچکدوم نتونستن درست تشخیص بن که مشکلم دقیقا چیه من تقریبا از زندگی گروهی و اجتماعی متنفر شدم خواهش میکنم اگه چیزی میدونید کمکم کنید هبچکس من رو جدی نمگیره و همه مییگن که خودت باید باخودت کنار بیای بهش فکر نکن حل میشه ی تمربن کن دیگ برات مهم نباشه اما این کارا فقد من رو بیشتر مریض کرد و. وسواسم شدید تر شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *