تاریخ امروز :6 اردیبهشت 1403
اختلال شیدایی یا مانیا

بیماری شیدایی

برخلاف گذشته با افزایش روند پیشرفت جامعه پزشکی در کنار علوم وابسته به آن و بیشتر شدن تحقیقات و بررسی های مختلف در هر زمینه ای روی هر فرد با خلق و خو های متفاوت زمینه شناسایی انواع شخصیت ها را فراهم کرده است به نوعی که در حال حاظر هزاران هزار شخصیت و تیپ شخصیتی در جوامع مختلف جدا از جنسیت، دین و خانواده وجود دارد.

با افزایش روند تحقیقات انواع شخصیت ها و در کنار آنها انواع اختلالات شخصیتی در بین عموم مردم شناسایی و در برخی موارد راه های درمان، کنترل و یا پیشگیری این نوع اختلالات برای بیماران توصیه شد که بسیاری از این نوع راه های درمان، کنترل و یا پیشگیری هنوز به طور کامل و قطعی نمی توان توصیه و تجویز شد چرا که در هر شخصیت و اختلال شخصیتی انواعی از چالش ها و مشکلات پیش روی بیماران و پزشکان معالج قرار دارده است.

یکی از معروف ترین و شایع ترین اختلالات در بین عموم مردم جامعه اختلال شخصیتی دو قطبی است که دارای دو مرحله و فاز به نام های افسردگی و شیدایی است که فاز افسردگی اختلال شخصیتی دو قطبی خود در برخی موارد به تنهایی به نوعی اختلال و بیماری تبدیل می شود.

در ادامه مطلب روانکده سعی بر معرفی و بررسی تمامی جوانب بیماری و اختلال شیدایی را دارد تا شما با خواندن و داشتن این مطلب تمامی سوالات خود نسبت به بیماری شیدایی را پاسخ دهید.

بیماری شیدایی چیست؟

بیماری یا اختلال شیدایی حالتی در افراد مبتلا به این اختلال است که واکنش ها، اعمال و رفتار های شدید عکس حالت افسردگی را از خود بروز می دهند و همین رفتار ها باعث بیش فعالی، سرخوشی و گاهی هذیان می شود.

در بیماری شیدایی یا مینیا فرد از خلق و خو و انرژی بسیار بالایی برخوردار است که فرد را مجبور به انجام اعمال نشاطزدگی، تحریک پزیری، خود بزرگ بینی، خوش بینی افراطی، بیقراری حرکتی، اشکال در تمرکز، برنامه‌ ریزی‌های بلند پروازانه، خوشحالی سرایت ‌کننده و فعالیت بیش از حد می کند.

به گونه ای که گویا فرد هیچ کنترل و اختیاری بر روی اعمال و رفتار خود نداشته و به نوعی از روی اجبار و از انرژی بالایی برخوردار است و نوعی سرخوشی را در وجود خود احساس می کند.

اختلال شیدایی یا مانیا

در اختلال شخصیتی دوقطبی فرد مبتلا به این اختلال از احساس خوشحالی و افسردگی دارای مدت زمان بسیاری برخوردار است و به نوعی ثباتی دربین اخلاقیت و نوع تفکرات این افراد وجود ندارد. اختلال شخصیت دو قطبی در افراد مبتلا به این نوع اختلال نوعی بی ثباتی در علایق و رفتار ها ایجاد می کند به گونه ای که در صورت عدم شناسایی این اختلال  که عموما علائم آن از سنین 25 سالگی به بعد در افراد متلا شروع به بروز می کند می تواند زندگی و روابط افراد مبتلا را دچار خطرات بزرگی کند.

اما در بیماری شیدایی فرد تنها حالت و فاز شیدایی را تجربه می کند به نوعی که پس سپری شدن مدتی فرد از حالت روحی و جسمانی خود زده شده و به نوعی سرخوشی بی دلیل به دست می دهد که در این موقع باید به وضعیت این افراد به ور جدی رسیدگی شود.

علائم بیماری شیدایی

ابتلا به بیماری شیدایی در افراد از برخی علائم ظاهری و باطنی برخوردار است که فرد را ناخودآگاه مجبور به انجام برخی واکنش ها و اعمال پرتحرک و انرژی بالا می کند که تشخیص این علائم به دلیل بارز بودن آنها می تواند در پیشگیری، کنترل و حی درمان این افراد کمک شایانی بکند.

افراد دارای این اختلال به دلیل برخوردار از انژری بالا زود تر از دیگر افراد مبتلا به سایر اختلالات تشخیص داده می شوند چرا که تفاوت های بسیار بارز تری نسبت به افراد پر انرژی دارا هستند و می توان با کمی دقت و داشتن آشنایی با علام بیماری شیدایی این افراد را شناسایی و در طول زندگی برای بهبود زندگی خودشان به آنها کمک کرد.

اختلال شیدایی یا مانیا

از جمله علائم شایع و بارز در بین افراد دارای اختلال شیدایی می توان به علائم زیر اشاره کرد:

  • خود بزرگ بینی و اعتماد به نفس بیش از حد
  • مدت زمان خواب بسیار کم
  • پرش افکار
  • پرحرفی بسیار
  • ایجاد احساس فشار در صورت کم حرفی
  • حواس پرتی های مکرر
  • سراسیمگی روانی و حرکتی
  • انجام بیش از حد امور لذت بخش
  • و…

علل بیماری شیدایی

بیماری شیدایی یا اختلال مینیا( مانیا ) در اثر بسیاری از دلایل بوجود می آید که هر کدام از دلایل تاثیر های مختلفی در ایجاد این اختلال در افراد و عوارض ناشی از اختلال مانیا در افراد مبتلا به این بیماری به جا می گذارد.

سوابق خانوادگی

ابتلا به بیماری مانیا یا شیدایی در اثر داشتن سابقه این بیماری در اطرافین به ویژه اعضای خانواده و نسبت های فامیلی نزدیک از احتمال بالایی برخوردار است چرا که تاثیر ها و اعمال و رفتار هایی که از سو افراد مبتلا به این اختلال در نزدیکان می گذارد یکی از دلایل ابتلا به این بیماری در طوانی مدت است.

اختلال شیدایی یا مانیا

بیماری زمینه ای

برخی افراد به دلیل داشتن برخی بیماری ها و اختلالا زمینه ای مشابه بر اساس تشخیصات پزشکی نسبت به سایر افراد احتمال ابتلا اختلال مانیا یا شیدایی را دارند.

از جمله بیماری ها و اختلال های زمینه ای مشابه با اختلال شیدایی، بیماری یا اختلال شخصیتی دوقطبی است که افراد مبتا در این نوع اختلال دو مرحله و فاز شیدایی و افسردگی را در مدت زمان های نسبتا یک ماهه و طولانی طی می کنند که در اثر برخی محرک ها و یا ترکیبی از محرک ها به اختلال شیدایی یا مانیا مبتلا می شوند که تنها دوره و فاز شیدایی را تجربه می کنند.

دلایل ژنتیکی

برخی مشکلات و اثرات ناشی از این مشکلات به ایجاد برخی اختلال ها مانند اختلال شخصیتی دوقطبی می شود که در ادامه زندگی فرد از اصلی ترین دلایل ابتلا به بیماری شیدایی است.

بر اساس تقیقات و پژوهشات برخی از متخصصان و پژوهشگران در این زمینه فعالیت ها و در برخی موارد نحوه عمکرد مغزی این گونه افراد متفاوت تر از سایر افراد غیر مبتلا به این اختلال است.

تغیرات محیطی

از جمله تغیرات محیطی که در ابتلا به بیماری اختلال شیدایی یا مانیا موثر هستند می توان به عوامل استرس زا، روابط، بیماری ها، اختلالات اضطرابی روحی روانی و برخی بیماری ها مانند کمکاری تیروئید و… در ابتلا به بیماری شیدایی تاثیر دارند.

اختلال شیدایی یا مانیا

راه های تشخیص بیماری شیدایی

برای کمک و درمان افرادی که مبتلا به بیماری شیدایی هستند می توان ابتدا از تشخیص این بیماری در افراد شروع کرد که انواع راه های تشخیص این بیماری در بین افراد و متخصصان وجود دارد. از راه های تشخیص اختلال بیماری شیدای ای مانیا می توان در وحله اول به سراغ علائم و نشانه ها این بیماری در افراد رفت چرا که با توجه به علائم بارز در این گونه افراد سریع تر می توان به بیمایر پی برد.

در غیر این صورت برای تشخیص، شناسایی و کنترل ناشنه ها و علائم افراد مبتلا به اختلال شیدایی یا مانیا  و در برخی موارد شدت این بیماری در افراد مبتلا، تست های بسیاری مانند تست بایپولار وجود دارند که بوسیله این تست ها می توان کمک شایانی به این افراد مبتلا انجام داد.

راه های درمان بیماری شیدایی

بر اسا پژوهشت و تحقیقات متخصصان این زمینه برخی راه های درمانی برای افراد مبتلا به بیماری شیدایی یا مانیا کشف و توصیه شده است که برای پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری کاربرد بسیاری دارند.

دارو درمانی

در اولین و اصلی ترین مرحله درمان بیمارن شیدایی می توان به دارو درمانی اشاره داشت که بسیاری ازروانپزشکان و متخصصان از این روش برای درمان بیماران شیدایی ای مانیا استفاده می کنند.

تاثیرات قهوه بر مغز چیست؟ بیشتر بخوانید: تاثیرات قهوه بر مغز چیست؟

از جمله داروهای که در این زمینه تجویز می شوند می توان به دارو های لیتیوم، داروهای ضد روان پریشی مانند آریپیپرازول، اولانزاپین، کوتیاپین و ریسپریدین، داروهای ضد تشنج مانند والپروئیک اسید، بنزودیازپین هایی مانند آلپرازولام، کلردیازپوکساید، کلونازپام، دیازپام، یا لورازپام اشاره کرد که تنها باید زیر نظر متخصص و با تجویز پزشک مورد استفاده قرار بگیرند.

اختلال شیدایی یا مانیا

روان درمانی

از دیگر راه های درمان بیماری شیدایی یا مانیا روان درمانی زیر نظر پزشک متخصص و یا روانپزشک است که در این راه حل پزشک معالج بر اساس تست های مربوطه به روان درمانی این گونه افراد مبتلا به اختلال شیدایی می پردازد.

پیشگیری از اختلال

تجویز انواع دارو ها بر اساس نوع اختلال و علائم اختلال شیدایی در افراد مبتلا توش متخصصان و روانپزشکان در پیشگیری و کنترل این بیماری در افراد بسیار موثر است.

عوامل تشدید کننده اختلال شیدایی

در طول تجربه اختلال شیدایی در افراد مبتلا به این اختلال عوامل و دلایل بسیاری در سر راه ین افراد وجود دارد که می تواند به آسانی علائم و نشانه های این بماری را تشدید کند که در صورت پیشگیری و عدم کنترل این عوامل زندگی فرد می تواند به طور جدی تری نسبت به قبل به خطر بیافتد.

از جمله عوامل تشدید کننده اختلال شیدایی یا مانیا می توان به فشار روحی و استرس، کم خوابی بیش از حد، تغیر مکرر الگو های سبک زندگی، استفاده بیش از حد از مشروبات الکلی و  مواد مخدر، احساس اضطراب تغیرات محیطی، حضور در محیط های استرس زا و… اشاره کرد که مضرات بسیاری از لحاظ تشدید علائم و نشانه های این اختلال در افراد مبتلا دارند.

طول عمر بیماران شیدایی

بر اساس برخی پژوهشات و تحقیقا از سوی متخصصان و پژوهشگران ر روی افراد مبتلا به بیماری شیدایی چون این بیماران از برخی بیماری های زمینه ای مانند اختلال شخصیتی دوقطبی نیز برخوردار هستند طول عمر این بیماران بر اساس علائم، نشانه ها، نوع و شدت اختلال شیدایی یا مانیا از دیگر افراد جامعه حدودا 10 الی 15 سال کمتر است.

اختلال شیدایی یا مانیا

تاثیر اختلال شیدایی در ازدواج و طلاق

در مسئله ازدواج با افراد مبتلا به اختلال شیدایی ابتدا باید اطلاعات کافی در مورد نشانه ها و نوع رفتار این نوع افراد داشته باشد و انجام این مطالعات و دانستن آنها چیزی از رنجی که در طول زندگی در کنار این افراد مبتلا تجربه خواهید کرد کم نمی کند.

چرا که افراد مبتلا عموما بر اساس بیماری های زمینه ای که مانند اختلال شخصیتی دوقطبی دارند در سنین نوجوانی و 25 سال به بعد علائم بیماری و اختلال را بروز می دهند و همین مسئله برای تشخیص افراد مبتلا به شیدایی نقطه مثبتی است زیرا در حقیقت اکثر روابط و ازدواج های افراد مبتلا به بیماری شیدایی ثمره و پایان خوشی در انتظار ندارند و در سال های ابتدایی پس از رفتار های ضد و نقیضی که از سوی فرد مبتلا مشاهده خواهید کرد تصمیمی سخت به طلاق خواهید گرفت.

زیرا بر اساس شواهدات در زندگی افراد مبتلا به شیدایی به دلیل برخی ناهنجاری های رفتاری در اثر بیش فعالی و انرژی بالایی که دارند برخی خطرات نیز زوجین را شامل می شود که توصیه می شود بدون پیش زمینه و قصد درمان با این گونه افراد وارد رابطه ای شوید.

مطالب مرتبط:

تفاوت و شباهت اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی

اختلال هیپومانیا چیست؟

کلام آخر

در این مطلب با روانکده تمام سعی مان را کردیم تا در مورد بیماری شیدایی، علل بیماری شیدای، علائم بیماری مانیا، راه های تشخیص این بیماری، راه های درمان اختلال، عوامل تشدید کننده، طول عمر بیماران شیدایی و تاثیر اختلال شیدایی در ازدواج و طلاق اطلاعات کاملی به شما ارائه دهیم تا با خواندن این مطلب به تمامی سوالات خود در مورد این اختلال پاسخی درست را بدهید.

سوالات رایج در مورد اختلال شیدایی یا مانیا

علائم اختلال شیدایی یا مانیا چیست؟

از جمله علائم اختلال شیدایی در افراد می توان به خود بزرگ بینی و اعتماد به نفس بیش از حد، مدت زمان خواب بسیار کم، پرش افکار، پرحرفی بسیار، ایجاد احساس فشار در صورت کم حرفی و… ااره کرد.

راه های درمان اختلال شیدایی یا مانیا چیست؟

راه های درمان، پیشگیری و کنترل بسیاری بر اساس توصیه متخصصان این زمینه وجود دارد که از جمله آنها می توان به دارو درمانی، روان درمانی و… اشاره کرد.

عوامل تشدید کننده اختلال شیدایی یا مانیا چیست؟

از جمله عوامل تشدید کننده اختلال شیدایی یا مانیا می توان به فشار روحی و استرس، کم خوابی بیش از حد، تغیر مکرر الگو های سبک زندگی، استفاده بیش از حد از مشروبات الکلی و  مواد مخدر، احساس اضطراب تغیرات محیطی، حضور در محیط های استرس زا و… اشاره کرد.

طول عمر بیماران شیدایی ای مانیا چقدر است؟

طول عمر این بیماران بر اساس علائم، نشانه ها، نوع و شدت اختلال شیدایی یا مانیا از دیگر افراد جامعه حدودا 10 الی 15 سال کمتر است.

راه های تشخیص بیماری شیدایی یا مانیا چیست؟

از جمله راه های تشخیص بیماری شیدایی یا مانیا می توان به توجه و تشخیص علائم و نشانه های این بیماری در افراد مشکوک در وحله اول و در غیر این صورت استفاده از انواع تست های روانپزشکی زیر نظر متخصص و روانپزشک برای تشخیص نوع و شدت بیماری اشاره کرد.

درباره “بیماری شیدایی” بیشتر بخوانید:

2 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *