تاریخ امروز :30 فروردین 1403
آگورافوبیا یا ترس از مکان های شلوغ چیست؟

آگورافوبیا یا ترس از مکان های شلوغ چیست؟

آگورافوبیا (ag-uh-ruh-FOE-be-uh)  نوعی اختلال اضطرابی است که در آن از مکان‌ها یا موقعیت ‌هایی که ممکن است باعث وحشت شما شود و باعث شود به حالت درماندگی یا خجالت بیفتید، می ‌ترسید و اجتناب می ‌کنید. از یک موقعیت واقعی یا پیش بینی شده مانند استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، قرار گرفتن در فضا های باز یا بسته، ایستادن در صف یا قرار گرفتن در میان جمعیت می ترسید.

اضطراب ناشی از ترس از این است که در صورت تشدید اضطراب راه آسانی برای فرار یا کمک گرفتن وجود ندارد. اکثر افرادی که آگورافوبیا دارند پس از یک یا چند حمله پانیک به آن مبتلا می ‌شوند، که باعث می ‌شود در مورد حمله دیگری نگران شوند و از مکان ‌هایی که ممکن است دوباره اتفاق بیفتد اجتناب کنند.

افراد مبتلا به آگورافوبیا معمولا در هر مکان عمومی، به ویژه جایی که جمعیت جمع می شوند، احساس امنیت سختی دارند. ممکن است احساس کنید که به یک همراه مانند یکی از اقوام یا دوستان نیاز دارید تا با شما به مکان های عمومی برود. ترس می تواند آن قدر طاقت فرسا باشد که ممکن است احساس کنید نمی توانید خانه خود را ترک کنید.

درمان آگورافوبیا می تواند چالش برانگیز باشد زیرا معمولا به معنای مقابله با ترس های شماست. اما با روان درمانی و دارو ها می توانید از دام آگورافوبیا فرار کنید و زندگی لذت بخشی داشته باشید.

علائم آگورافوبیا

علائم آگورافوبیا

علائم آگورافوبیا معمولا شامل ترس از:

  • تنها ترک خانه
  • شلوغی یا انتظار در صف
  • فضا های بسته مانند: سینما، آسانسور یا فروشگاه های کوچک
  • فضا های باز مانند پارکینگ ها، پل ها یا مراکز خرید
  • استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس، هواپیما یا قطار

این موقعیت‌ ها باعث ایجاد اضطراب می‌ شوند، زیرا می ‌ترسید که اگر احساس وحشت می ‌کنید یا علائم ناتوان ‌کننده یا شرم ‌آور دیگری دارید، نتوانید فرار کنید یا کمکی پیدا نکنید. علاوه بر این:

  • ترس یا اضطراب تقریبا همیشه ناشی از قرار گرفتن در معرض موقعیت ها است.
  • ترس یا اضطراب شما با خطر واقعی موقعیت تناسبی ندارد.
  • شما از موقعیت ها اجتناب می کنید، به یک همراه نیاز دارید که همراه شما باشد یا شرایط را تحمل می کنید اما به شدت مضطرب هستید.
  • به دلیل ترس، اضطراب یا اجتناب، ناراحتی یا مشکلات قابل توجهی را در موقعیت های اجتماعی، کار یا سایر زمینه های زندگی خود تجربه می کنید.
  • فوبیا و اجتناب شما معمولا شش ماه یا بیشتر طول می کشد.

اختلال پانیک و آگورافوبیا

اختلال پانیک و آگورافوبیا

برخی افراد علاوه بر آگورافوبیا، دچار اختلال هراس نیز هستند. اختلال هراس نوعی اختلال اضطرابی است که در آن شما حملات ناگهانی ترس شدید را تجربه می کنید که در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد و علائم فیزیکی شدید (حملات پانیک) را ایجاد می کند. ممکن است فکر کنید که کاملا کنترل خود را از دست داده ‌اید، دچار حمله قلبی شده‌ اید یا حتی ممکن است بمیرید.

ترس از حمله پانیک نیز می تواند منجر به اجتناب از شرایط مشابه یا مکانی که در آن رخ داده است، در تلاش برای جلوگیری از حملات پانیک در آینده باشد. علائم و نشانه های حمله پانیک می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ضربان قلب سریع
  • مشکل تنفس یا احساس خفگی
  • درد یا فشار قفسه سینه
  • سبکی سر یا سرگیجه
  • احساس لرزش، بی حسی یا گزگز
  • تعریق بیش از حد
  • گرگرفتگی یا لرز ناگهانی
  • ناراحتی معده یا اسهال
  • احساس از دست دادن کنترل
  • ترس از مردن

 

افراد مبتلا به آگورافوبیا چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

آگورافوبیا می تواند به شدت توانایی شما را برای معاشرت، کار، حضور در رویداد های مهم و حتی مدیریت جزئیات زندگی روزمره، مانند انجام کار ها، محدود کند. اجازه ندهید آگورافوبیا دنیای شما را کوچک تر کند. اگر علائم ذکر شده در بالا را دارید با یک روانشناس تماس بگیرید.

دلایل آگورافوبیا چیست؟

دلایل آگورافوبیا چیست؟

زیست شناسی، از جمله شرایط سلامتی و ژنتیک، خلق و خوی، استرس محیطی و تجربیات یادگیری، همگی ممکن است در ایجاد آگورافوبیا نقش داشته باشند.

 

خطرات آگورافوبیا

عوامل خطر آگورافوبیا عبارتند از:

  • داشتن اختلال هراس یا سایر فوبیا ها
  • پاسخ دادن به حملات پانیک با ترس و اجتناب بیش از حد
  • تجربه رویداد های استرس زا در زندگی، مانند سوء استفاده، مرگ والدین یا مورد حمله قرار گرفتن
  • داشتن خلق و خوی مضطرب یا عصبی

عوارض آگورافوبیا

عوارض آگورافوبیا

آگورافوبیا می تواند در دوران کودکی شروع شود، اما معمولا در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی معمولا قبل از 35 سالگی شروع می شود، اما افراد مسن نیز می توانند به آن مبتلا شوند. زنان بیشتر از مردان مبتلا به آگورافوبیا تشخیص داده می شوند.

آگورافوبیا می تواند فعالیت های زندگی شما را تا حد زیادی محدود کند. اگر آگورافوبیا شما شدید باشد، ممکن است حتی نتوانید خانه خود را ترک کنید. بدون درمان، برخی از افراد برای سال ها خانه نشین می شوند.

افسردگی دیس تایمی چیست؟ بیشتر بخوانید: افسردگی دیس تایمی چیست؟

ممکن است نتوانید با خانواده و دوستان خود ملاقات کنید، به مدرسه یا محل کار بروید، وظایف خود را انجام دهید یا در سایر فعالیت های عادی روزانه شرکت کنید. ممکن است برای کمک به دیگران وابسته شوید.

آگورافوبیا همچنین می تواند به موارد زیر منجر شود یا با آن ها همراه باشد:

 

نحوه جلوگیری آگورافوبیا

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از آگورافوبیا وجود ندارد. با این حال، هر چه بیشتر از موقعیت هایی که از آن ها می ترسید اجتناب کنید، اضطراب افزایش می یابد.

اگر شروع به ترس خفیف در مورد رفتن به مکان‌ های ایمن کردید، سعی کنید قبل از این که ترس شما غالب شود، بار ها و بار ها رفتن به آن مکان‌ ها را تمرین کنید. اگر انجام این کار به تنهایی خیلی سخت است، از یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود بخواهید که با شما همراه شود یا از یک مشاور کمک بگیرید.

اگر دچار اضطراب در رفتن به مکان ها یا حملات پانیک هستید، در اسرع وقت تحت درمان قرار بگیرید. برای جلوگیری از بد تر شدن علائم، زود تر کمک بگیرید. اگر صبر کنید، درمان اضطراب، مانند بسیاری دیگر از شرایط سلامت روان، دشوار تر می شود.

آگورافوبیا در dsm5

آگورافوبیا در dsm5

در DSM-5، که در سال 2013 معرفی شد، AG به عنوان یک اختلال فوبیکی تعریف شده است که با قرار گرفتن در معرض موقعیت های آگورافوبیک ایجاد می شود.

معیار های تشخیصی DSM-5 برای آگورافوبیا شامل این موارد است، ترس یا اضطراب شدید ناشی از قرار گرفتن در معرض واقعی یا پیش بینی شده در 2 یا بیشتر از موقعیت های زیر:

  • استفاده از حمل و نقل عمومی
  • حضور در مناطق باز

 

اختلال اضطراب جدایی

اضطراب جدایی بخشی طبیعی از رشد دوران کودکی است. معمولا در نوزادان بین 8 تا 12 ماهه رخ می دهد و معمولا در حدود 2 سالگی ناپدید می شود. با این حال، در بزرگسالان نیز می تواند رخ دهد. برخی از کودکان در دوران دبستان و دوران نوجوانی علائم اضطراب جدایی را دارند.

این وضعیت اختلال اضطراب جدایی یا SAD نامیده می شود. سه تا چهار درصد از کودکان دارای SAD هستند.SAD  تمایل دارد که خلق و خوی عمومی و مشکلات سلامت روان را نشان دهد. حدود یک سوم از کودکان مبتلا به SAD در بزرگسالی با بیماری روانی تشخیص داده می شوند.

 

اختلال پانیک

اختلال پانیک یک اختلال اضطرابی است که در آن شما به طور منظم حملات ناگهانی وحشت یا ترس را تجربه می کنید. همه افراد در مواقع خاصی احساس اضطراب و وحشت می کنند. این یک واکنش طبیعی به موقعیت های استرس زا یا خطرناک است. اما فردی که مبتلا به اختلال هراس است، به طور منظم و در هر زمان، اغلب بدون دلیل ظاهری، احساس اضطراب، استرس و وحشت دارد.

 

اختلال اضطراب فراگیر

اضطراب یک احساس رایج است که با افکار نگران و تغییرات فیزیکی مرتبط مانند افزایش ضربان قلب مرتبط است. در حالی که اضطراب طبیعی است، اختلالات اضطرابی شدید تر هستند. اختلالات اضطرابی شامل ترس های شدید با پاسخ های فیزیکی شدید تر است که می تواند در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کند. انواع مختلفی از اختلالات اضطرابی از جمله اختلال اضطراب فراگیر، اختلال فوبیای خاص، اضطراب اجتماعی و اختلالات هراس وجود دارد.

 

درباره “آگورافوبیا یا ترس از مکان های شلوغ ” بیشتر بخوانید:

6 یک نظر

  1. مهدی رحمتی پاسخ

    خیلی مطالبی خوبی بود ای کاش همه ی آدما یا حداقل اکثرشون در راه رسالت وجودشون قدم بگذارند آمین.

  2. عبدالله گلپایگانی پاسخ

    سلام و عرض ادب
    مقاله بسیار عالی بود
    فقط کتاب “چهار میثاق” اثر “دون میگوئل روئیز” هست که به اشتباه در تصویر “فلورانس اسکاول شین” تایپ شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *