تاریخ امروز :29 فروردین 1403

به دلایل زیادی از جمله مشکلات و نواقص جسمی، ناتوانی در صحبت کردن، مقایسه شدن با کودکان دیگر یا اشتباهات پدر و مادر در نحوه رفتار با فرزند؛ ممکن است کودک دچار کمبود اعتماد به نفس شود. به عنوان پدر و مادر شاید احساس می کنید افزایش اعتماد به نفس در کودکان کار دشواری است و نمی دانید باید چکار کنید؛ پیشنهاد می کنیم با این مقاله از سایت روانکده همراه ما باشید تا با راهکارهایی فوق العاده برای تقویت اعتماد به نفس در کودکان آشنا شوید و این مشکل را حل کنید و کودکی با اعتماد به نفس و خوشحال داشته باشید.

مطالب مرتبط: روش های افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان

اعتماد به نفس چگونه در کودکان شکل می گیرد؟

به گفته روانشناسان اعتماد به نفس به تدرج در کودکی از 3 تا 5 سالگی شروع به شکل گیری می کند و نقش والدین و مراقبان او  در این امر بسیار حیاتی است. در این سنین همه کوکان می خواهند آزادانه و مستقل عمل کنند و زمانی که کاری را انجام می دهند و حس توانستن را تجربه می کنند؛ دوست دارند توسط دیگران تحسین و تشویق شوند؛ لذا در این دوران والدین فرصت زیادی دارند با واکنش ها و رفتارهای درست شکل گیر اعتماد به نفس قوی و سالم را در کودک تسهیل کنند. اما اگر در کودکی مورد کم توجهی قرار بگیرند و تلاش های و موفقیت های آنها نادیده گرفته شود شکست می خورند و از همان دوران کودکی افکار و باورهای منفی درباره توانمندی خود؛ در آنها شکل می گیرد و به این ترتیب اعتماد به نفس پایین در وجودشان ریشه پیدا می کند. باید در نظر بگیرید که اعتماد به نفس در کودکان ذاتا با خودنمایی و خودستایی همراه است و در صورت مشاهده این خصوصیات نگران نشوید و به آنها احترام بگذارید.

مطالب مرتبط: چطور عزت نفس دانش آموزان را افزایش دهیم؟

نقش والدین در افزایش اعتماد به نفس کودکان چیست؟

کودکان تاثیرپذیری خیلی زیادی از محیط اطراف خود دارند؛ خانواده اولین نهاد اجتماعی است که کودک در آن پا می گذارد و واکنش ها و بازخوردهای والدین در ایجاد و افزایش اعتماد به نفس کودکان نقش کلیدی دارند و مسیر آینده زندگی او را مشخص می کند. والدین باید نیازهای کودک خود را بشناسند و با توجه به آنها با روش های اصولی زمینه تقویت اعتماد به نفس را در کودک خود فراهم کنند. در این مقاله 15 استراتژی کاربردی را به شما می آموزیم تا برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان خود استفاده کنید:

مطالب مرتبط: چگونه اعتماد به نفس دانش آموزم را بالا ببرم؟

آیا-رابطه-خشن-خطرناک-است-یا-می-تواند-باعث-سقط-جنین-شود؟ بیشتر بخوانید: آیا رابطه خشن خطرناک است یا می تواند باعث سقط جنین شود؟

کودک را بدون قید و شرط دوست داشته باشید تا اعتماد به نفس او تقویت شود

  • کودک خود را بدون قید و شرط دوست داشته باشید و به او عشق بورزید.
  • موقع صحبت کردن کودک با گوش دادن به حرفهایش و ارتباط چشمی کاملا به او توجه نمایید.
  • قوانینی واضح و ثابت را مشخص کنید (مثلا اینکه حق ندارد بدون کلاه ایمنی دوچرخه سواری کند) و از او بخواهید به آنها پایبند باشد.
  • زمانی که مسئولیتی به او می هید تا حد امکان دخالت نکنید و اجازه دهید برای حل سختی ها تلاش کند. (تعادل و حمایت را رعایت کنید)
  • به کودک اجازه بدهید اشتباه کند و موقعی که کار بدی انجام می دهد به هیچ وجه سرش داد نزنید و از تنبیه کردن اجتناب کنید؛ حتی می توانید زمانی که خودتان نیز کار اشتباهی انجام دادید به آن اعتراف کنید و به کودک یاد بدهید از اشتباهات خود درس بگیرد.
  • زمانی که کاری را درست انجام می دهد او را با صدای بلند تشویق کرده و از او با نوازش یا کلامی یا پاداشی قدردانی کنید.

ریسک های سالم و کم خطر و تجربه شکست و موفقیت اعتماد به نفس کودک را تقویت می کند

  • به کودک اجازه ریسک های سالم و کم خطر را بدهید تا شکست و موفقیت را تجربه کند.
  • کودک خود را با هیچ کس مقایسه نکنید؛ چون مقایسه شدن احساسات منفی مثل حسادت، خجالت و رقابت را در او تشدید می کند.
  • اگر کودک شما به کاری علاقمند است به او کمک کنید و فرصت یادگیری و آموزش را برای او فراهم نمایید تا علائق خودش را دنبال کند.
  • بیش از حد از کودک تعریف نکنید زیرا این حس در او شکل می گیرد که دیگر نیاز به تلاش و افزایش مهارت های خود ندارد و به فردی منفعل تبدیل خواهد شد.
  • با کودکان خود متناسب با سنشان رفتار کنید و اجازه دهید به تناسب سن خود انتخابهایی داشته باشند.
  • به کودک خود کمک کنید تا هدف هایی متناسب با سن و توانایی هایش برای خود مشخص کند و فرصت های رسیدن به موفقیت را برایش فراهم کنید.
  •  کودک را به انجام فعالیت و ورزش هایی که دردسترس شماست تشویق کنید و سبک زندگی سالم و مراقبت کردن از خود را به او بیاموزید.

به جای تماشای بازی کودک با او بازی کنید و اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید

  • به جای تماشای بازی کودک، با او بازی کنید تا متوجه شود که برای شما ارزشمند است و همچنین در بازی می توانید با بسیاری از توانایی های بالقوه و ویژگی های پنهان کودک آشنا شوید.
  • اگر کودک شما خودش را با دیگری مقایسه کرد یا از نقطه ضعف های خود ناراحت بود؛ با او همدردی کنید و نقاط قوتش را به او یادآوری نمایید.

مطالب مرتبط: مشکل اعتماد به نفس کودکان

 کلام آخر

داشتن اعتماد به نفس بالا در کودکان به رشد توانایی ها و ارتباطات آنها کمک می کند و به آنها کمک می کند با چالش های زندگی روبرو شوند و تمایل داشته باشند که موقعیت های جدیدی را در زندگی تجربه کنند. در این مقاله نقش حمایت و تشویق والدین را در افزایش اعتماد به نفس و توانمندی های کودکان بیان کردیم و راهکارهایی را برای کمک به بهبود اعتماد به نفس در آنها به شما دادیم که می توانید از آنها در راستای ایجاد اعتماد به نفس قوی در کودک و زندگی شاد برای او بهره ببرید. لازم است به این نکته توجه کنید که با علاقه و نگرانی افراطی کودک خود را محدود نکنید و فرصت تجربه و زندگی کردن را از کودک نگیرید.

5/5 - (10 امتیاز)

3 یک نظر

  1. عبدالرضا میری پاسخ

    سلام
    من ۲۶ سال دارم و روی فن بیان و عزت نفسم هرروز دارم کار میکنم و به خودشناسی خیلی عمیقی رسیدم (تیپ۴ درونگرا) ولی در جمع حرف زدن و ارتباط موثر گرفتن هنوز برام سخته، یعنی احساس راحتی در کنار همه‌ی آدما ندارم. با اینکه در حال رشدم بنظرتون نیاز هست روی ابراز وجودم کار کنم؟؟ اگر هست تمرینات لازم رو میشه لطفا برام ایمیل کنید ممنون میشم

  2. کاظم منصوری پاسخ

    سلام من تا این سن ۱۷ سالگی که رسیدم بخاطر یک سلام در جمع حتا ۳ نفری جرعت ندارم برم پیش آنها گوشه ای میشینم عرق میریزم خجالت میکشم اضطراب میگیرم خلاصه بیچاره شدم یه جورایی تا این سن دوست های من انقدر کمه که من شب وروز تو خونه موندم لطفا درمانی اراعه بدید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *