تاریخ امروز :31 فروردین 1403
سرترالین و لاغری

سرترالین و لاغری

سرترالین که با نام تجاری Zoloft فروخته می شود، یک داروی ضد افسردگی پرکاربرد است که متعلق به دسته ای از دارو های سلامت روان به نام مهار کننده های انتخابی بازجذب سروتونین یا SSRI است.

مانند سایر دارو های ضد افسردگی، SSRI ها از جمله زولوفت (سرترالین)، سلکسا (سیتالوپرام، پروزاک (فلوکستین)) و سایرین می توانند عوارض جانبی خاصی از جمله افزایش وزن ایجاد کنند. در واقع، برخی از مطالعات، مانند مطالعات منتشر شده در مجله BMJ Open، نشان داده اند که هر چه بیشتر از آن ها استفاده کنید، ممکن است وزن بیشتری اضافه کنید.

در زیر، ما در مورد رابطه بین سرترالین و افزایش وزن و همچنین آن چه می توانید انتظار داشته باشید اگر این داروی ضد افسردگی برای شما تجویز شده باشد صحبت کرده ایم. ما همچنین توضیح داده ‌ایم که پس از شروع استفاده از سرترالین یا سایر دارو های ضد افسردگی، چه کاری می ‌توانید برای کاهش خطر افزایش وزن انجام دهید.

سرترالین (زولوفت) و افزایش وزن

استفاده از SSRI و سایر دارو های ضد افسردگی مدت ‌هاست که با تغییر در ترکیب بدن و افزایش وزن همراه بوده است. اگرچه دارو های ضد افسردگی جدید تر مانند سرترالین به اندازه دارو های قدیمی با افزایش وزن مرتبط نیستند، تحقیقات نشان می دهد که بین مصرف سرترالین و افزایش توده بدن ارتباط وجود دارد.

در مطالعه ای که در سال 2016 در مجله پزشکی بالینی منتشر شد، محققان دارو های ضد افسردگی مختلف را برای ارزیابی اثرات آن ها بر توده بدن مقایسه کردند. سرترالین یکی از چندین داروی مرتبط با افزایش وزن بود که مصرف کنندگان این دارو در طول دو سال در مقایسه با درمان مرجع فلوکستین، یک نسل اول SSRI، افزایش وزن متوسط را تجربه کردند.

اگرچه این مطالعه کامل نیست (تنها تعداد کمی از افراد تمام دو سال درمان را به پایان رساندند)، نشان می ‌دهد که سرترالین می ‌تواند، به افزایش وزن کمک کند.

 

چرا زولافت باعث افزایش وزن می شود؟

در حالی که دانشمندان و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی مدت ها است می دانند که دارو های ضد افسردگی می توانند باعث تغییر وزن شوند، شواهد زیادی وجود ندارد که نشان دهد چرا این عارضه جانبی بالقوه رخ می دهد.

افزایش وزن زمانی اتفاق می‌افتد که افراد کالری بیشتری از غذا ها و نوشیدنی ‌ها نسبت به آن چه که می ‌توانند از طریق فعالیت بسوزانند مصرف کنند.

  • عوامل محیطی مختلفی می ‌توانند بر میزان کالری دریافتی و سطح فعالیت تاثیر بگذارند، از جمله دسترسی به انواع خاصی از غذا، بخش‌ های متوسط ​​بزرگ و کمبود فرصت برای ورزش.
  • شرایط پزشکی، مانند کم کاری تیروئید، سندرم کوشینگ و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نیز ممکن است در شرایط خاص به افزایش وزن کمک کنند.

در حال حاضر، به نظر نمی رسد شواهدی وجود داشته باشد که نشان دهد سرترالین تاثیر منفی بر متابولیسم شما دارد. در یک مطالعه از سال 2009 که در مجله تیروئید: مجله رسمی انجمن تیروئید آمریکا منتشر شد، محققان دریافتند که سرترالین هیچ تاثیر قابل توجهی بر عملکرد تیروئید ندارد و هر گونه اثرات متابولیکی بالقوه را محدود می کند.

یک نظریه این است که دارو های ضد افسردگی مانند سرترالین ممکن است اشتهای شما را تحریک کرده و با تاثیر بر توانایی شما برای سرکوب میل به خوردن، احساس گرسنگی بیشتری نسبت به حالت عادی در شما ایجاد کند.

این بدان معنی است که اگر از سرترالین یا یک داروی ضد افسردگی دیگر استفاده می کنید، ممکن است بعد از خوردن غذا احساس رضایت کم تری داشته باشید و باعث می شود که وعده های بزرگ تری بخورید و گام های کم تری برای کنترل کل کالری دریافتی خود بردارید. با گذشت زمان، اگر سطح فعالیت خود را نیز افزایش ندهید، این افزایش در کالری دریافتی می تواند منجر به افزایش وزن شود.

از آن جایی که دارو هایی مانند سرترالین اغلب برای طولانی مدت تجویز می شوند، حتی افزایش اندک در اشتهای شما در نهایت می تواند تاثیر قابل توجهی بر وزن شما داشته باشد. نظریه دیگر این است که سرترالین و سایر دارو های ضد افسردگی ممکن است با معکوس کردن کاهش وزنی که برخی افراد در هنگام افسردگی تجربه می کنند، باعث افزایش وزن شوند.

احساساتی مانند افسردگی اغلب می تواند منجر به از دست دادن اشتها شود. اگر به دلیل کاهش اشتهای ناشی از افسردگی وزن کم کرده اید، ممکن است با شروع درمان با سرترالین یا یک داروی ضد افسردگی دیگر، با بهبود اشتهای تان دوباره وزن خود را به دست آورید.

همچنین ممکن است سرترالین و سایر SSRI ها اثرات هورمون هایی را که سدیم و مایعات را در بدن شما کنترل می کنند را مسدود کرده و در نتیجه احتباس مایعات را به همراه داشته باشد. به طور خلاصه، در حالی که افزایش وزن یک عارضه جانبی شناخته شده سرترالین و چندین داروی ضد افسردگی دیگر است، کارشناسان هنوز کاملا مطمئن نیستند که چرا باعث افزایش وزن می شود.

SSRI ها و افزایش وزن

SSRI ها و افزایش وزن

سرترالین تنها داروی ضد افسردگی نیست که می تواند باعث افزایش وزن شود. بسیاری از دارو های ضد افسردگی دیگر، از جمله سایر SSRI ها و برخی از دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای، با درجاتی از افزایش وزن مرتبط هستند.

افسردگی دیس تایمی چیست؟ بیشتر بخوانید: افسردگی دیس تایمی چیست؟

در یک بررسی منتشر شده در مجله، محققان روانپزشکی ترجمه خاطرنشان کردند که کاربران SSRI به طور متوسط ​​4.6 درصد از وزن بدن خود را طی چهار سال درمان افزایش دادند.

تحقیقات دیگر نشان داده است که برخی از دارو های ضد افسردگی، مانند سیتالوپرام (که به عنوان Lexapro فروخته می شود)، اغلب باعث میل به کربوهیدرات و افزایش وزن قابل توجه در طول درمان می شوند.

در مورد SSRI های خاص، داده ها متفاوت است. آیا اسیتالوپرام می تواند باعث افزایش وزن شود؟ بر اساس مطالعه ای که در مجله بین المللی نوروسیکوفارماکولوژی منتشر شده است، نشان می دهد که افراد مبتلا به افسردگی که تحت درمان با اسیتالوپرام قرار گرفته اند، به طور متوسط ​​تنها 0.34 کیلوگرم (0.75 پوند) در مدت شش ماه اضافه وزن دارند.

 

به طور مشابه، دارو های ضد افسردگی SNRI مانند دولوکستین (که با نام Cymbalta® فروخته می شود) نیز می توانند باعث افزایش وزن شوند. در یک بررسی منتشر شده در مجله روانپزشکی بالینی، محققان خاطرنشان کردند که دولوکستین زمانی که به عنوان یک درمان طولانی مدت برای افسردگی استفاده می شود، منجر به افزایش وزن متوسطی می شود. به زبان ساده، افزایش وزن یک عارضه جانبی نسبتا رایج SSRI ها و سایر دارو های ضد افسردگی است، نه یک عارضه جانبی مجزا که فقط با سرترالین رخ می دهد.

 

دارو های ضد افسردگی که باعث کاهش وزن می شوند

اگرچه اکثر دارو های ضد افسردگی با افزایش وزن مرتبط هستند، برخی از دارو هایی که برای درمان افسردگی استفاده می شوند به نظر می رسد باعث کاهش وزن می شوند. به طور خاص، داروی بوپروپیون (که معمولا با نام Wellbutrin® فروخته می شود) در چندین مطالعه با کاهش وزن مرتبط شده است.

در مطالعه ای که در سال 2001 در مجله Obesity Research منتشر شد، محققان بوپروپیون را با یک دارونما غیر درمانی مقایسه کردند تا اثربخشی آن را به عنوان یک درمان برای چاقی ارزیابی کنند. آن ها دریافتند که شرکت کنندگان در مطالعه که از بوپروپیون استفاده می کردند نسبت به افرادی که از دارونما استفاده می کردند به کاهش وزن متوسط ​​بیشتری دست یافتند.

پس از هشت هفته درمان، زنانی که از بوپروپیون استفاده کردند، به طور متوسط ​​6.2 درصد از وزن اولیه بدن خود را از دست دادند، در مقایسه با میانگین کاهش وزن 1.6 درصدی برای زنان گروه دارونما.

مروری که در مجله تحقیقات فارماکولوژیک منتشر شد، اشاره کرد که بوپروپیون ممکن است بر روی مناطقی از مغز که مسئول کنترل میل به غذا هستند و «سایر جنبه‌ های رفتار غذایی که بر وزن بدن تاثیر می‌ گذارد» تاثیر بگذارد.

اگر یک داروی ضد افسردگی برای اختلال افسردگی اساسی یا اختلال اضطرابی برای شما تجویز شده است و متوجه شده اید که شروع به افزایش وزن کرده اید، ممکن است بخواهید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد تغییر به یک داروی متفاوت با کاهش خطر افزایش وزن صحبت کنید.

چگونه از افزایش وزن سرترالین جلوگیری کنیم؟

چگونه از افزایش وزن سرترالین جلوگیری کنیم؟

در حالی که برخی افزایش وزن از سرترالین ممکن است اجتناب ناپذیر باشد، چندین مرحله وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن میزان وزنی که هنگام استفاده از داروی خود اضافه می کنید، انجام دهید:

  • قبل از شروع خود را وزن کنید: قبل از شروع مصرف سرترالین مطمئن شوید که وزن خود چقدر است. این کار ردیابی هرگونه تغییر در وزن شما را که در حین مصرف این دارو رخ می دهد آسان تر می کند. سعی کنید صبح خود را وزن کنید به طور ایده آل بعد از رفتن به دستشویی و قبل از غذا خوردن.
  • عادات غذایی عادی خود را حفظ کنید: سرترالین ممکن است بر اشتهای شما تاثیر بگذارد و باعث شود کم تر از حد معمول با غذا احساس سیری کنید. برای به حداقل رساندن افزایش وزن، سعی کنید عادات غذایی قبلی خود را حفظ کنید، مانند انتخاب غذا، اندازه وعده ها و زمان وعده غذایی.
  • فعال بمانید: اگر در حال حاضر ورزش می کنید، بهتر است پس از شروع درمان با سرترالین به ورزش خود مانند معمول ادامه دهید، مگر این که ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به شما توصیه کند که این کار را نکنید. فعالیت بدنی علاوه بر تنظیم وزن، با بهبود برخی علائم افسردگی و اضطراب همراه است.
  • هفتگی خود را وزن کنید نه روزانه: وزن شما در طول روز به میزان قابل توجهی در نوسان است، به این معنی که ممکن است در شب چند پوند وزن‌ تان بیشتر از صبح باشد. به همین دلیل، بهتر است تغییرات وزن خود را در دراز مدت دنبال کنید. نسبت به روزانه سعی کنید کاهش وزن خود را هر هفته یا ماه پیگیری کنید تا ببینید آیا روند قابل توجهی به سمت بالا یا پایین وجود دارد.
  • اگر وزن اضافه کردید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر بعد از شروع مصرف سرترالین متوجه افزایش وزن قابل توجهی شدید، مهم است که از پزشک خود مشاوره بگیرید. برای مدیریت وزن، آن ها ممکن است تنظیم رژیم غذایی، تغییر سطح فعالیت یا ایجاد تغییراتی در نحوه استفاده از بوپروپیون را توصیه کنند. در برخی موارد، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است شروع به تجویز نوع دیگری از دارو های ضد افسردگی کند.
  • اگر وزن کم کردید، به پزشک خود اطلاع دهید. به طور مشابه، اگر بعد از شروع مصرف سرترالین متوجه کاهش وزن قابل توجهی شدید، مهم است که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

اگرچه دارو های SSRI مانند سرترالین به دلیل افزایش وزن شهرت دارند، اما ترکیب صحیح عادات و نظارت دقیق می تواند به شما در حفظ وزن و سلامت کلی خود در مصرف دارو های ضد افسردگی کمک کند. با استفاده از تاکتیک های بالا، ممکن است بتوانید پس از شروع مصرف سرترالین از هرگونه تغییر در وزن خود جلوگیری کرده یا آن را به حداقل برسانید.

سرترالین یکی از رایج ترین دارو های افسردگی است. میلیون ها نفر در ایالات متحده و در سطح بین المللی از آن استفاده می کنند، با سابقه ای خوب از ایمنی و اثربخشی. اگرچه برخی از افراد هنگام استفاده از سرترالین افزایش وزن خفیفی را تجربه می کنند، اما حفظ یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم در حین استفاده از این دارو می تواند به شما کمک کند تا تناسب اندام بمانید و ترکیب فعلی بدن خود را حفظ کنید.

اگر هنگام استفاده از سرترالین، تغییری در وزن خود تجربه کردید، مهم است که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.  اگر احساس افسردگی، مضطرب یا عدم تمرکز دارید و می خواهید با یک متخصص صحبت کنید، می توانید از طریق خدمات روانپزشکی آنلاین ما با یک ارائه دهنده مجاز روانشناسی به صورت آنلاین ارتباط برقرار کنید.

 

درباره “سرترالین و لاغری” بیشتر بخوانید:

4.8/5 - (5 امتیاز)

5 یک نظر

  1. محمدتقی دهقانی پاسخ

    نگاه متفاوت و جذابی بود. کاربردی و تأثیرگذار. کلا «عمل کردن» خاصیت زیادی دارد و معمولا راه‌گشاست.

  2. غلامرضا حمیدی پاسخ

    سلام خسته نباشید ببخشید من همیشه از منطق میترسم میخواستم بدپنم چطوری باید در درس منطق نمره خوب بگیرم اگر میشود راهنماییم کنید بت تشکر از زحمات شما

  3. رحیم رشیدی پاسخ

    سلام خیلی ممنون از این که موضوع را برامون به خوبی شرح دادید
    فقط یک موضوع رو در این مقاله عنوان نکرده بودید و اون هم این بودش که برای تبدیل به سخنران انگیزشی شدن باید وارد چه رشته ی دانشگاهی بشیم؟ آیا اصلا لازم هستش به دانشگاه بریم و یک مدرک خاصی رو بگیریم؟ یا نه؟
    ممنون میشم بگین که استارت این کار رو از کجا باید بزنیم؟ و چطوری میتونیم به این شغل دست پیدا کنیم؟

  4. میلاد شجاعی پاسخ

    سلام توی تستی که من دادم جزو اجتماعی ها بودم ولی من از شغل دبیری خوشم نمیاد می‌خوام برم تجربی ولی از خون میترسم چی کار کنم 😶😥
    دسته بندی ها
    – – – – – – – – اجتماعی83.33%
    – – – – – – – – جستجوگر50%
    – – – – – – – – قاعده مند50%
    – – – – – – – – متهوّر (جسور و سازنده)50%
    – – – – – – – – هنری25%
    – – – – – – – – واقع گرا33.33%

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *