تاریخ امروز :10 فروردین 1403
آیا قرص سرترالین اعتیاد آور است

آیا قرص سرترالین اعتیاد آور است

همه ما درباره سرترالین شنیده ایم؟ شاید کنجکاو باشید که این دارو اعتیاد آور است یا خیر؟ آیا می دانید که استفاده بیش از حد از این قرص ممکن است مرگ آور باشد؟

اگر در نزدیکی خود کسی را می بینید که از این دارو استفاده می کند یا خودتان از آن استفاده می کنید حتما با یک مشاور در این زمینه مشورت کنید و بدن و سلامتی خود را دوست داشته باشید.

در این مقاله به بررسی داروی سرترالین می پردازیم و درباره اعتیاد آور بودن آن صحبت می کنیم پس تا آخر این مقاله همراه روانکده باشید تا جواب سوال های خود را بیابید.

آیا قرص سرترالین اعتیاد آور است

سرترالین چیست و چه کاربردی دارد ؟

قرص خوراکی سرترالین در حقیقت یک داروی تجویزی بوده که به اسم تجاری زولوفت در دسترس افراد قرار دارد. در عین حال این دارو به عنوان یک داروی ژنریک نیز در دسترس است.

لازم به ذکر است داروهای ژنریک عموما کم هزینه‌ تر می باشند. سرترالین، دارویی است که در درمان افسردگی موثر است و در عین حال از دیگر داروهای قدیمی که به منظور درمان نمودن افسردگی استفاده می شد؛ دارای عوارض جانبی کمتری است.

در حقیقت این دارو به منظور درمان نمودن اختلال افسردگی ماژور ، وسواس فکری عملی، اختلالات هراس و اضطراب بعد از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و نیز اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی بهره گرفته می‌شود.

امکان دارد از این دارو به عنوان مکملی برای درمان بهره گرفته شود و این مورد یعنی امکان دارد این دارو به همراه سایر داروها نیز مصرف شود.

در واقع سرترالین به مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین معروف است و با کمک به ترمیم تعادل یک ماده طبیعی خاص به نام سروتونین در مغز عمل می نماید. این امکان وجود دارد تا این دارو باعث بهبود روحیه، خواب، اشتها و سطح انرژی فرد شده و علاقه اش را به زندگی بازگرداند.

به علاوه اینکه امکان دارد این دارو ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات وحشت را کم کند. از طرفی دیگر ممکن است این دارو میل و وسواس به انجام دادن کارهای مکرر همچون شستن بیش از اندازه دست، چک نمودن بیش از اندازه و شمارش بیش از حد را که کیفیت زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ کم کند.

مطلب مرتبط: آیا استامینوفن اعتیاد آور است ؟

نحوه مصرف سرترالین

توصیه می شود این دارو را دقیقا بر حسب تجویز روانپزشک مصرف نمایید. بهتر است همه دستورالعمل‌هایی که بر روی جعبه دارو نوشته شده است را رعایت نمایید.

به یاد داشته باشید که گاها امکان دارد پزشک دوز مصرفی را تغییر بدهد. لازم به ذکر است سرترالین ممکن است همراه و یا بدون غذا مصرف گردد. تلاش کنید تا سرترالین را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف نمایید.

دقت داشته باشید که ضروری است تا فرم مایع این دارو پیش از مصرف آن رقیق گردد. به منظور اطمینان یافتن از دریافت دوز صحیح، مایع را با قطره چکان دارویی تهیه شده اندازه‌گیری نمایید.

در ادامه مقدار مصرف را بواسطه یک و نیم فنجان آب، گیاه زنجبیل، لیموناد و یا نیز آب پرتقال مخلوط نمایید. بهتر است به منظور رقیق سازی سرترالین از نوشیدنی‌ دیگری بهره نبرید. در ادامه این مخلوط را به هم زده و بلافاصله تمام آن را بنوشید.

لازم به ذکر است امکان دارد 4 هفته به طول انجامد تا علائم بیماری شما بهبود یابد. توصیه می گردد بهره گیری از سرترالین را بر حسب دستور پزشک ادامه داده و در صورت عدم بهبود علائم به پزشک خود اطلاع بدهید.

 به یا داشته باشید که داروی سرترالین را به صورت یکباره ترک ننمایید؛ وگرنه امکان دارد تا علائم ناخوشایند ترک مواد را تجربه نمایید.

قرص سرترالین 50 با 100 میلی گرم چه تفاوتی دارند ؟

همانگونه که ذکر شد؛ قرص سرترالین با نام‌های دیگری همچون زولوفت و آسنترا نیز شناخته می گردد. در واقع این دارو دارای دو دوز گوناگون 50 و 100 است و برحسب شرایط بیمار و طبق تشخیص پزشک از این دوز ها بهره گرفته می‌شود.

میزان خواب استاندارد چه قدر است؟ بیشتر بخوانید: میزان خواب استاندارد چه قدر است؟

آیا قرص سرترالین اعتیاد آور است

گفتنی است هرچقدر شدت این بیماری و اختلالات روانی بیشتر باشد؛ ترجیح پزشک بر این است تا از دوز بالا یعنی 100 میلی گرم بهره ببرد. البته در اکثر مواقع پزشکان با دوز پایین یعنی 50 میلی گرم درمان را شروع می کنند و سپس با گذشت زمان و برحسب شدت بیماری فرد، دوز آن را افزایش می‌دهند.

مطلب مرتبط: آیا دیازپام اعتیاد آور است ؟

نکات مهم در بهره گیری از سرترالین

دوز مصرف این دارو در بزرگسالان روزانه 200 گرم و در کودکان 25 الی 50 گرم و در سالمندان نیز در حدود 25 گرم می باشند. در واقع سالمندان از این دارو به منظور درمان نمودن اختلالات حواس بهره می گیرند. لازم به ذکر است سرترالین به آسانی جذب بدن شده و ضروری است تا یک با در روز از آن استفاده شود.

عوارض سرترالین

امکان دارد قرص خوراکی این دارو موجب خواب آلودگی، بی خوابی و یا نیز هردو شود. از عوارض جانبی رایج این دارو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تحریک پذیری
  • تعریق زیاد
  • تهوع
  • اسهال
  • سوءهاضمه
  • تغییر در عادات خواب
  • مشکلات جنسی
  • خستگی
  • و…

برخی از عوارض جانبی جدی این دارو عبارتند از : اقدام به خودکشی و انگیزه های خطرناک، اضطراب یا حملات وحشت، مبتلا شدن به افسردگی یا تشدید آن، افزایش فعالیت، سندرم سروتونین، تشنج، واکنش های شدید آلرژیک، تغییرات در وزن و اشتها، چشم درد و تغییرات بینایی، خونریزی های غیر طبیعی و…

در صورت فراموش شدن مصرف قرص چه باید کرد ؟

توصیه می گردد دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف نمایید. در صورتی که زمان مصرف دوز جدید فرا رسیده باشد؛ از مصرف نمودن دوز فراموش شده خودداری نمایید.

با هدف جبران نمودن دوز فراموش شده، مقدار دوز اضافی مصرف ننمایید. بهتر است در صورتی که مرتبا مصرف این دارو را فراموش می‌ نمایید؛ سعی کنید برای خود و بر روی گوشی‌ تان آلارم تنظیم نمایید تا در زمان مناسب، مصرف دارو به شما یادآوری نماید.

اوردوز با سرترالین

به هنگامی که فردی بیشتر از میزان توصیه شده، دارو مصرف نماید؛ به اصطلاح می گوییم فرد اوردوز نموده است. در واقع این اوردوز امکان دارد از روی مصرف عمد و یا غیرعمد دارو باشد.

همانطور که ذکر شد سرترالین از داروهای ضدافسردگی بوده و در ترکیبات این دارو مواد شیمیایی بسیار قوی ای وجود دارند. از علائم اوردوز این دارو می‌توان به تنگی نفس، سرگیجه های شدید و غش کردن اشاره نمود.

آیا قرص سرترالین اعتیاد آور است

مطلب مرتبط: آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

اعتیاد آور بودن یا نبودن سرترالین

لازم به ذکر است سرترالین اعتیاد آور نمی باشد اما این امکان وجود دارد تا به هنگام ترک آن، عوارض ناخوشایند ترک را تجربه نمایید. لذا توصیه می گردد با روانپزشک خود در این ارتباط صحبت نمایید و ترک داروی سرترالین در طی یک دوره چهار هفته‌ای صورت پذیرد.

نتیجه گیری 

ما در این مقاله به بررسی داروی سرترالین پرداختیم و گفتیم که این دارو اعتیاد آور نیست اما بهتر است زیر نظر پزشک مصرف شود چون ترک آن می تواند عوارضی به همراه داشته باشد.

تجربیات شما در این باره چیست؟ با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین می توانید برای دریافت مشاوره با روانکده در تماس باشید.

درباره “آیا قرص سرترالین اعتیاد آور است” بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *