تاریخ امروز :10 فروردین 1403
آیا آستامینوفن اعتیاد آور است ؟

آیا استامینوفن اعتیاد آور است ؟

استامینوفن با نام دیگر پاراستامول، دارویی ضد درد و ضد تب می باشد که به منظور درمان نمودن و کاستن دردهای خفیف و متوسط همچون سردرد، درد های دوران قاعدگی و دوران سرما خوردگی، درد کمر و دندان، آرتروز، آنفولانزا و نیز با هدف کاهش تب استفاده می گردد.

همانطور که می دانید؛ این دارو به آسانی قابل دسترس بوده و در اکثر فروشگاه ها و مراکز خرید کوچک نیز یافت می شود. با این حال اما اغلب مردم، از مقدار صحیح مصرف، محدودیت هایی که این دارو دارا می باشد و نیز از این موضوع که اغلب داروهای دیگر نیز دارای استامینوفن می باشند ؛ آگاه نمی باشند.

در ادامه این مطلب سعی خواهیم کرد با ارائه اطلاعات کافی در مورد این دارو، شما را در استفاده صحیح از آن یاری نموده و نیز به این پرسش که آیا استامینوفن اعتیاد آور است یا نه ، پاسخ دهیم پس تا آخر این مطلب همراه روانکده بمانید.

آیا آستامینوفن اعتیاد آور است ؟

دوز مصرفی صحیح استامینوفن

در ارتباط با نوجوانان و بزرگسالان، میزان دوز مصرفی، 650 الی 1000 میلی گرم هر 4 الی 6 ساعت و آن هم در صورت نیاز است. لازم به ذکر است این میزان برای کودکان بسیار کمتر بوده و اکثرا بر حسب وزن و سن آنان تعیین می گردد.

با این وجود اما چنانچه داروهای تجویزی یا بدون نسخه دیگری نیز استفاده می کنید؛ ضروری است تا از لحاظ داشتن استامینوفن، مورد بررسی قرار بگیرند. گفتنی است استعمال بیش از اندازه و نیز مصرف دراز مدت آن، قادر است سلامتی را به خطر اندازد. مثلا امکان دارد موجب آسیب به کبد گردد.

عوارض جانبی استامینوفن

استامینوفن همچون تمام دارو ها دارای عوارض جانبی می باشد که این عوارض در اغلب افراد متداول نیست. از مهم ترین این عوارض می توان به درد معده، تهوع و استفراغ اشاره نمود.

به علاوه اینکه می تواند موجب بروز جوش یا سردرد شود. لازم به ذکر است بهره گیری طولانی مدت از این دارو موجب رخ دادن عوارض جانبی جدی تری همچون مشکل دفع ادرار و آسیب به کلیه نیز می شود.

افزون بر اینها می تواند موجب کم شدن تعداد پلاکت های خون شده که این اتفاق هم سبب کبودی یا خونریزی غیر عادی می گردد.

مطلب مرتبط: آیا دیازپام اعتیاد آور است ؟

گفتنی است واکنش های آلرژیک همچون خارش یا کهیر، متورم شدگی صورت یا دست ها و مشکل تنفسی هم در افرادی که به مصرف این دارو می پردازند هم دیده می شود.

توصیه می گردد چنانچه از بروز هرکدام از این عوارض جانبی مطلع شدید؛ بلافاصله با پزشک خود مشورت نمایید. در ارتباط با رخ دادن نشانه های واکنش آلرژیک علی الخصوص مشکل تنفسی، ضروری است به اورژانس مراجعه نمایید.

نشانه های مصرف بیش از اندازه استامینوفن

گفتنی است یک فرد بزرگسال و سالم، نباید بیشتر از 4000 میلی گرم از این دارو در یک روز مصرف نماید. همچنین در صورتی که فرد دارای سنی بیش از 65 سال است و یا نیز داروهای دیگری را هم مصرف می نماید یا همچنین دارای بیماری کبدی یا کلیوی می باشد؛ ضروری است تا این میزان مصرف خیلی پایین تر باشد.

آیا آستامینوفن اعتیاد آور است ؟

لازم به ذکر است در طی 24 ساعت نخست مصرف بیش از اندازه استامینوفن، علائمی همچون تعریق و خستگی رخ می دهد. 24 الی 72 ساعت بعداز استعمال زیاد آن، ممکن است مشکلات ادراری همچون ادرار کم و تیره نیز مشاهده گردد.

بیشتر بخوانید: نام قرص های نعشه کننده

از سایر نشانه های مصرف زیاد استامینوفن می توان به بروز درد در بخش سمت راست بالای بدن و نیز زردی پوست و چشم اشاره نمود. در حقیقت پس از 72 ساعت، امکان دارد ادرار دارای خون باشد؛ به علاوه اینکه ممکن است تب همراه با خستگی و ضعف نیز رخ دهد.

مطلب مرتبط: آیا آلپرازولام اعتیاد آور است ؟

از دیگر علائم مصرف بیش از حد استامینوفن می توان به احساس غش، ناتوانی در بیدار ماندن، احساس گرسنگی، لرز، تاری دید، مشکلات تنفسی، سردرد، گیجی و نیز حتی کما اشاره نمود.

در حقیقت استعمال این دارو برای مدت طولانی، حتی در صورت محدود نمودن دوز مصرفی هم می تواند موجب بروز خطرات مرتبط با مصرف بیش از حد استامینوفن گردد. اکیدا توصیه می گردد استامینوفن را به منظور درمان نمودن درد، بيش از 10 روز و با هدف درمان تب ، بیش از 3 روز مصرف ننمایید.

استامینوفن اعتیاد آور است یا نه ؟

در حقیقت داروی استامینوفن بر عکس دیگر داروها و دارو های مسکن، دارای خواص اعتیادآور نمی باشد. اکثرا ، یک نوع وضعیت پزشکی که امکان دارد به طرز صحیحی نیز معرفی نشده باشد، موجب اعتیادآوری داروی استامینوفن می گردد.

در حقیقت اعتیاد به این دارو، اکثرا مورد اهمیت قرار داده نمی شود چراکه اغلب افراد بر این باور می باشند که داروی استامینوفن، دارویی است بدون ضرر است که می توان از آن بهره برد و همین عقیده موجب می گردد تا در سراسر جهان، اغلب افراد، جان خود را به دنبال نارسایی کبد از دست بدهند.

مطلب مرتبط: آیا کلونازپام اعتیاد آور است

آیا آستامینوفن اعتیاد آور است ؟

علائم اعتیاد به استامینوفن

اعتیادآوری استامینوفن قادر است با علائمی همراه باشد. لازم به ذکر است قطعی این دارو آن هم به صورت ناگهانی و در افرادی كه به این دارو اعتياد پیدا کرده اند؛ موجب رخ دادن بعضی از علائم همچون بیقراری، استفراغ و اسهال می گردد.

گفتنی است اغلب افراد بعد از قطع مصرف این دارو به سردرد دچار می شوند. همچنین این امکان وجود دارد تا درد در ابتدا درمان شود اما امکان دارد از حالت عادی نیز بدتر گردد. نکته قابل توجه این است که مشورت نمودن با یک پزشک در حوزه بررسی مسائل مرتبط با مصرف طولانی مدت داروی استامینوفن ، بسیار حائز اهمیت می باشد.

با توجه به آنچه گفته شد؛ ضروری است تا افراد از خطراتی که داروهای بدون نسخه نیز می توانند بوجود آورند؛ اطلاع داشته باشند. در اصل عوارض جانبی با عدم رعایت نسخه تجویزی و یا نیز میزان دوز مصرفی، به آسانی می توانند بروز کنند.

به علاوه اینکه ضروری است تا افراد از عوارض جانبی و عوارض طولانی مدتی که امکان دارد به دنبال بهره گیری از این داروها، به وجود بیاید آگاهی داشته باشند؛ علی الخصوص آن گروه از داروهایی که این گمان در موردشان وجود دارد که بی خطر هستند. لازم به ذکر است این اطلاعات قادرند از بروز اعتیاد، آسیب کبدی و نیز حتی مرگ جلوگیری نمایند

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی داروی پرداخیتم و گفتیم در این دارو از ترکیبات اعتیاد آور استفاده نشده است اما اگر به صورت اصولی مصرف نشود امکان دارد که با اعتیاد همراه باشد. نظر شما در این باره چیست و چه تجربه هایی دارید در این زمینه دارید با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.

درباره “آیا استامینوفن اعتیاد آور است ؟” بیشتر بخوانید:

4 یک نظر

  1. امیرحسین عابدی پاسخ

    نگاه متفاوت و جذابی بود. کاربردی و تأثیرگذار. کلا «عمل کردن» خاصیت زیادی دارد و معمولا راه‌گشاست.

  2. یوسف خلیلی پاسخ

    سلام بر شما
    ممنون از مقاله خودتون
    نوشته بودید از دلایل بی انگیزگی بی خوابی و…
    است.من خیلی با این مشکل دارم.چیکار کنم سحر خیز شم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *