تاریخ امروز :1 اردیبهشت 1403

تفکر انتقادی چیست؟

تفکر انتقادی فرآیند ذهنی منضبط مفهوم سازی، بکارگیری، تجزیه و تحلیل، ترکیب، و ارزیابی اطلاعات جمع آوری شده یا تولید شده توسط مشاهده، تجربه، تأمل، استدلال، یا ارتباط به عنوان راهنمای باورعمل است. توانایی تفکر انتقادی نیاز به تفکری بالاتر از توانایی،  صرفاً به خاطر آوردن اطلاعات دارد.

تعاریف تفکر انتقادی، عناصر آن و فعالیت های مرتبط با آن، ادبیات آموزشی چهل سال گذشته را پر کرده است. تفکر انتقادی به عنوان توانایی برای پرسش توصیف شده است. تصدیق و آزمایش مفروضات قبلی تشخیص ابهام؛ بررسی، تفسیر، ارزیابی، استدلال و تأمل؛ قضاوت و تصمیم گیری آگاهانه؛ و برای روشن کردن، بیان و توجیه مواضع است. در ادامه با روانکده همراه باشید تا بیشتر به برسی تفکر انتقادی بپردازیم.

معنای تفکر انتقادی چیست؟

مفهوم سازی از تفکر انتقادی توسط ریچارد پل و لیندر الدر به چارچوب تفکر انتقادی پلالدر اصلاح و توسعه یافته است. در حال حاضر، این رویکرد یکی از پرکاربرد ترین چارچوب های منتشر شده و مورد استناد در ادبیات تفکر انتقادی است. بر اساس چارچوب پل الدر، تفکر انتقادی عبارت است از:

  • تجزیه و تحلیل تفکر با تمرکز بر بخش ها یا ساختارهای تفکر “عناصر فکر”
  • ارزیابی تفکر با تمرکز بر کیفیت “استانداردهای جهانی فکری”
  • بهبود تفکر با استفاده از آموخته های خود “ویژگی های فکری”

معنای تفکر انتقادی چیست؟

چرا انتخاب یک چارچوب تفکر انتقادی مهم است ؟

استفاده از یک چارچوب تفکر انتقادی یک جنبه مهم از ابتکارات تفکر انتقادی در سطح جهان است . بر اساس این دیدگاه، آموزش تفکر انتقادی نباید به یک یا دو رشته یا دپارتمان با زبان و مفهوم سازی خاص رشته تنزل یابد. در عوض، آموزش تفکر انتقادی باید به صراحت در همه دروس تزریق شود تا مهارت های تفکر انتقادی را بتوان در یادگیری دانش آموزان در سراسر برنامه درسی توسعه داد و تقویت کرد.

استفاده از یک رویکرد مشترک با یک زبان مشترک امکان یک سازمان دهنده مرکزی و توسعه مجموعه مهارت های تفکر انتقادی را در همه دوره ها فراهم می کند.

تفکر انتقادی توانایی تفکر واضح و منطقی، درک ارتباط منطقی بین ایده ها است. تفکر انتقادی از زمان فیلسوفان اولیه یونان مانند افلاطون و سقراط مورد بحث و تفکر بسیاری بوده است و تا عصر مدرن همچنان موضوع بحث بوده است، برای مثال توانایی تشخیص اخبار جعلی، تفکر انتقادی را می توان به عنوان توانایی درگیر شدن در تفکر انعکاسی و مستقل توصیف کرد.

در اصل، تفکر انتقادی مستلزم استفاده از توانایی خود برای استدلال است. این در مورد یک یادگیرنده فعال است تا یک گیرنده منفعل اطلاعات.

متفکران انتقادی به‌جای پذیرش واقعی، ایده‌ها و مفروضات را به شدت زیر سؤال می ‌برند. آنها همیشه به دنبال تعیین اینکه آیا ایده‌ها، استدلال ‌ها و یافته‌ ها کل تصویر را نشان می‌ دهند یا خیر و آماده هستند تا متوجه شوند که اینطور نیست.

چرا انتخاب یک چارچوب تفکر انتقادی مهم است ؟

تاثیر استرس بر مغز بیشتر بخوانید: تاثیر استرس بر مغز

متفکران انتقادی به جای شهود یا غریزه، مسائل را به طور سیستماتیک شناسایی، تحلیل و حل می کنند.

مهارت ‌هایی که ما برای اینکه بتوانیم انتقادی فکر کنیم، متنوع هستند و شامل مشاهده، تجزیه و تحلیل، تفسیر، تأمل، ارزیابی، استنتاج، توضیح، حل مسئله و تصمیم ‌گیری می ‌شوند.

از مهارت های فردی افراد با تفکر انتقادی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فردی با مهارت های تفکر انتقادی می تواند:
  • پیوندهای بین ایده ها را درک کنید.
  • اهمیت و ارتباط استدلال ها و ایده ها را تعیین کنید.
  • استدلال ها را بشناسید، بسازید و ارزیابی کنید.
  • ناسازگاری ها و اشتباهات در استدلال را شناسایی کنید.
  • به مشکلات به روشی منسجم و سیستماتیک برخورد کنید.
  • در مورد توجیه مفروضات، باورها و ارزش های خود تأمل کنند.
  • درباره یک موضوع یا موضوع به صورت عینی و انتقادی فکر کنید.
  • دلایل مختلفی را که در رابطه با یک موضوع خاص وجود دارد، شناسایی کنید.
  • یک دیدگاه را ارزیابی کنید تا مشخص کنید چقدر قوی یا معتبر است.
  • هر نقطه ضعف یا منفی که در شواهد یا استدلال وجود دارد را بشناسید.
  • توجه داشته باشید که چه پیامدهایی ممکن است پشت یک بیانیه یا استدلال وجود داشته باشد.
  • برای استدلالی که می‌خواهیم ارائه کنیم، استدلال ساختاری و پشتیبانی ارائه کنیم.

همچنین بهتر است بدانید که هیچ یک از ما همیشه انتقادی فکر نمی کنیم. و این یک در صدم در برخی از افراد رخ می دهد.

در کل تفکر انتقادی عبارت است از اندیشیدن در مورد چیزها به طرق معین در شرایطی که متفکر از آن آگاه است به بهترین راه حل ممکن برسد. به زبان روزمره تر، این روشی است برای تفکر در مورد هر چیزی که در حال حاضر ذهن شما را به خود مشغول کرده است تا به بهترین نتیجه ممکن برسید.

گاهی اوقات پیش می اید ما به هر شکلی فکر می کنیم، به جز انتقادی، برای مثال زمانی که خودکنترلی ما تحت تأثیر خشم، غم یا شادی قرار می گیرد یا زمانی که احساس می کنیم کاملاً “خونسرد” هستیم.

چرا انتخاب یک چارچوب تفکر انتقادی مهم است ؟

از سوی دیگر، خبر خوب این است که از آنجایی که توانایی تفکر انتقادی ما با توجه به طرز فکر فعلی ما متفاوت است، در بیشتر مواقع می ‌توانیم یاد بگیریم که توانایی تفکر انتقادی خود را با توسعه فعالیت ‌های معمولی و به کارگیری آن ‌ها برای همه مشکلاتی که خود را نشان می ‌دهند، بهبود بخشیم. . هنگامی که تئوری تفکر انتقادی را درک کردید، بهبود مهارت های تفکر انتقادی خود مستلزم اصرار و تمرین است.

همچنین شما می توانید با کلیک بر روی کلیک دقت و تمرکز کامل ترین اطلاعات در رابطه با تفکر و دقت و راه های تقویت تمرکز و دقت را به دست آورید.

کلام آخر

ما در این مطلب از روانکده به برسی موضوع تفکر انتقادی پرداختیم امیدواریم این مطلب از سایت روانکده همانند دیگر مطالب سایت برای شما عزیزان مفید واقع گردد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

به این مقاله امتیاز دهید

1 یک نظر

  1. جعفر افتخاری پاسخ

    سلام و خسته نباشید
    خیلی عالی بود، نقطه مشترکی که دیدم این بود که خیلی به خواب اهمیت میدادن و به نظر من هم این یک نکته بسیار مهم هست.
    ان شاءالله همیشه موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *