تاریخ امروز :9 فروردین 1403
شباهت و تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی

تفاوت و شباهت اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی

در هر جامعه بنانه وجود افراد و شخصیت های متفاوت، هر فردی با دارای اخلاق، رفتار و ذهنیتی متفاوت از دیگری است که این تفاوت ها نحوه رفتار و برخورد هر یک از ما با دیگران را تعین می کنند و همین دلایل هستند که باعث ایجاد تفاوت ها در جامعه ای از افراد می شوند.

برخلاف گذشته با افزایش روند پیشرفت جامعه پزشکی در کنار علوم وابسته به آن و بیشتر شدن تحقیقات و بررسی های مختلف در هر زمینه ای روی هر فرد با خلق و خو های متفاوت زمینه شناسایی انواع شخصیت ها را فراهم کرده است به نوعی که در حال حاظر هزاران هزار شخصیت و تیپ شخصیتی در جوامع مختلف جدا از جنسیت، دین و خانواده وجود دارد.

با افزایش روند تحقیقات انواع شخصیت ها و در کنار آنها انواع اختلالات شخصیی در بین عموم مردم شناسایی و در برخی موارد راه های درمان، کنترل و یا پیشگیری این نوع اختلالات برای بیماران توصیه شد که بسیاری از این نوع راه های درمان، کنترل و یا پیشگیر هنوز به طور کامل و قطعی نمی توان تصیه و تجویز شد چرا که در هر شخصیت و اختلال شخصیتی انواعی از چالش ها و مشکلات پیش روی بیماران و پزشکان معالج قرار دارد.

از انواع اختلالات شخصتی رایج در بین عموم مردم می توان به اختلال شخصیت مرزی و اختلال شخصیت دوقطبی اشاره کرد که با شناسایی این دو نوع اختلال جدا از یکدیگر، چالش های جدید برای پزشکان فعال در زمینه شخصیت پردازی و در مان اختلالات شخصیتی بوجود آمد.

روانکده در ادامه این مطلب به معرفی هر یک از این دو اختلال و علاوه بر آن به بررسی تفاوت ها و شباهت های این دو اختلال می پردازد که می توان با مطالعه این مطلب اطلاعات کاملی در باره این دو اختلال و تفاوت ها و شباهت های این دو اختلال بدست آورد.

اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیتی مرزی نوعی از اختلال شخصیت است که باعث ایجاد بی ثباتی در رفتار، اخلاق و تفکرات فردی می شود که به نوعی تغیر جبهه های متوالی در این نوع اختلال در شخصیت مبتلا به آن مشاهده می شود.

افراد مبتلا به نوع اختلال شخصیتی از ثبات روح و رفتاری برخوردار نیستند که به نوعی روحیات، خلقیات و تفرکرات و در نتیجه اعمال این نوع افراد بر روی خط مرزی روان پریشی و روان نژندی قدم می گذارد.

روان پریشی حالتی از این نوع اختلال شخصیتی است که فرد توانایی تشخص واقعیت از خیال را از دست می دهد و در روان نژندی فرد به نوعی سراسیمگی و اضطراب روانی دست می یابد که افراد دارای اختلال شخصیت مرزی حالات افکار، رفتار و روحیات بن این دو را برخوردار هستند.

اختلال مرزی

اختلال شخصیت مرزی در کودکان

ابتلا و بروز علائم اختلال شخصیتی مرزی در افراد در سه سال اول تولد از یک سالگی تا سه سالگی مشاهده می شود که بر اساس دلایلی مانند مشکلات ژنتیکی و یا اکتسابی شروع به تشدید و یا بروز می کند که توسط برخی آزمون ها و تست ها مانند پرسش نامه های ضربه کودکی، پرسش نامه شخصیت مرزی و پرسش نامه مشکلات تنظیم هیجانی گراتز و… می توان به شناسایی و کنترل یا پیشگیری از این اختلال کمک کرد.

علل اختلال شخصیت مرزی

از دلایل بروز این نوع اختلال در افراد می توان به دو دلیل روز ژنتیکی و مغز و یا بروز اکتسابی در نتیجه ایجاد اختلال در ورند رشد کودکان در بین سنین 1 تا سه سال اشاره کرد.

در بروز ژنتیکی این اختلال موارد بسایر از جمله مشکلات مغزی، تغذیه نامناسب مادر در زمان بارداری و…  در بروز اکتسابی می توان به بی ثباتی رفتار و خصوصیات مادران به دلایل مختلف، طردشدگی در زمان کودکی در خانواده و جامعه، بی توجهی شدید به کودک در زمان رشد و… اشاره کرد.

علائم اختلال شخصیت مرزی

اختلال شخصیت مرزی در افرادی که از ای نوع اختلال رنج می برند علائم مختلف اما ذاتا مشابه را داراست که از علائم شایع این اختلال می توان به متزلزل بودن روابط، رفتار های پرخطر، خشم و هیاهوی بی جا، آسیب رساندن به خود، احساس پوچی شدید، مصرف بیش از حد مواد مخدر و مشروبات الکلی و ترس بسیار از تنها ماندن اشاره کرد.

اختلال مرزی

تاثیر اختلال شخصیتی مرزی در ازدواج و طلاق

از تاثیر های اختلال شخصیتی مرزی در ازدواج می توان به سازگاری طرف مقابل با انواع خلق و خو های فرد مبتلا اشاره کرد که ابتدا قبل از ازدواج باید اطلاعات کافی در مورد علائم بروز اختلال شخصیتی مرزی را کسب کند چرا در صورت نا آگاهی، برخی رفتار های فرد مبتلا به اختلال شخصیتی مرزی در عکس العمل نشان دادن به رفتار های طرف مقابل به گونه ای تشدید دار باشد که تحمل این شرایط برای هر دو فرد ناممکن بوده و منجر به طلاق شود.

از جمله خطراتی که فرد غیر مبتلا به این اختلال را در ازدواج با فرد مبتلا به ان اختلال تهدید می کند می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • ترس و وحشت در زندگی مشترک
  • خطرات جانی
  • فرآیند جدایی بسیار دشوار
  • عدم وجود ثبات در زندگی مشترک
  • عدم سازگاری با فرد مبتلا در بین اعضای خانواده و کودکان
  • و…

اختلال شخصیت دو قطبی

هر فردی در طول زندگی  خوشحالی و افسردگی ناشی از حوادث، مشکلات، تنهایی و… را به صورت مقطعی تجربه کرده که با نواع رفتار ها و روش ها و حضور موثر در بین افراد و جامعه به وقایع زندگی روزمره تبدیل شده اند اما در برخی از افراد این نوع حس و حال ها از دیگر افراد جامعه و یا خانواده تشدید دار تر است.

در این نوع افراد احساس خوشحالی و افسردگی از مدت زمان بسیاری برخوردار است و به نوعی ثباتی دربین اخلاقیت و نوع تفکرات این افراد وجود ندارد. اختلال شخصیت دو قطبی در افرد مبتلا به این نوع اختلال نوعی بی ثباتی در علایق و رفتار ها ایجاد می کند به گونه ای که در صورت عدم شناسایی این اختلال  که عموما علائم آن از سنین 25 سالگی به بعد در افراد متلا شروع به بروز می کند می تواند زندگی و روابط افراد مبتلا را دچار خطرات بزرگی کند.

اختلال دوقطبی

پس چرا که افراد مبتلا به اختلال شخصیت دو قطبی برای کنترل این اختلال و ادامه روند زندگی خود بهتر است اطلاعات کافی از این اختلال بدست آورده و راه های کنترل این اختلال را بدانند زیرا در حال حاظر درمانی برای این نوع اختلال کشف یا اختراع نشده است.

اختلال شخصیت دوقطبی در کودکان

این مسئله که نشانه های اختلال خصیت دوقطبی در افراد عموما از سنین 25 سالگی به بعد بروز داده می شود به این معنا نیست که کودکان در خطر مواجه با این اختلال نیستند بلکه کودکانی که در سنین کم به این اختلال مبتلا می شوند از نشانه هایی با سیر تشدید بیشتری برخوردار هستند که شناسایی و دانستن راه های درست کنترل این اختلال در کودکان مسیر زندگی این افراد را از کودکی تغیر می دهد.

انواع شخصیت دو قطبی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت دو قطبی عموما از چهار دسته بندی اختلال دو قطب رنج می برند که در ادامه به معرفی و وبررسی هر کدام از این حالات می پردازیم.

نوع اول: در این نوع اختلال شخصیت دو قطبی فرد مبتلا به نوع اول این اختلال حداقل هفت روز دوره شیدایی (مانیا) را سپری می کند که امکان دارد قبل از دوره شیدایی دوره افسردگی را نیز سپری  کرده باشد. در این نوع این مسئله هم امکان پذیر است که شدت علائم شیدای در فرد به گونه ای شدید باشد که فرد نیاز بستری شدن در بیمارستان را داشته باشد.

نوع دوم: در این نوع اختلال شخصیت مرزی مدت زمان افسردگی حداقل یکماه بوده که فرد به همراه دوره افسردگی نیمه دوره ای از شیدایی را نیز تجربه می کند.

نوع دوره ای یا سیکلوتیمیا: نوع سیکلوتیمیا نوعی از اختلال شخصیت دوقطبی است که فرد دوره کوتاه مدت تری از افسردگی و نیمه شیدای را نسبت به نوع اول و دوم تجربه می کند.

نوع چهارم: نوع چهارم از اختلال شخصیتی دو قطبی ترکیبی از سه دوره ابتدایی این اختلال است که فرد با مدت مان و شدت های مفوت آن را تجربه می کند.

اختلال دوقطبی

علل اختلال شخصیت دوقطبی

بنابه تحقیقات و پژوهشات گسترده توسط متخصصان و جامعه پزشکی پیرامون علل ایجاد اختلال شخصیت دو قطبی تنها به یک نظر کلی و واحد دست یافتند که دلایل مشخص و قطعی باعث بروز این اختلال در افراد نمی شود تنها برخی از این دلایلی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم در ایجاد این اختلال شخصیت دوقطبی نقش دارند.

  • دلایل ژنتیکی مانند اختلالت ژنتیکی
  • اختلالات روحی، اضطرابی و روانی
  • تفاوت در شکل کلی مغز در افراد مبتلا به اختلال
  • و…

علائم اختلال شخصیت دو قطبی

بیماری اختلال شخصیت دو قطبی از علائم بسیاری در انواع افراد مبتلا با انواع تیپ های شخصیتی برخرودار است که به نوعی که برخی اشتراکات در بین این علائم وجود دارند که در ادامه به معرفی شایع ترین علائم می پردازیم:

  • بی خوابی یا پرخوابی
  • تفکر و اقدام به خودکشی های مکرر
  • احساس اضطراب، ناراحتی و پوچی
  • بی انگیزگی و بی میلی
  • بی قراری روانی یا کندی روانی
  • عدم تمرکز در مسائل
  • و…

تاثیر اختلال شخصیتی دوقطبی در ازدواج و طلاق

در مسئله ازدواج با افراد مبتلا به اختلال خصیت دوقطبی ابتدا باید اطلاعات کافی در مورد نشانه ها و نوع رفتار این نوع افراد داشته باشد و انجام این مطالعات و دانستن آنها چیزی از رنجی که در طو زندگی در کنار این افراد مبتلا تجربه خاوهید کرد کم نمی کند.

چرا که افراد مبتلا عموما در سنین نوجوانی و 25 سال به بعد علائم بیماری و اختلال را یروز می دهند و همین مسئله برای تشخیص افراد مبتلا به دوقطبی نتطه مثبتی است زیرا در حقیقت اکثر روابط و ازدواج های ا افراد مبتلا به بیماری دوقطبی ثمره و پایان خوشی در انتظار ندارند و در سال های ابتدایی پس از رفتار های ضد و نقیضی که از سوی فرد مبتلا مشاهده خواهید کرد تصمیمی سخت به طلاق خواهید گرفت.

تفاوت های اختلال شخصیت مرزی و دو قطبی

همانطور که خواندید هر یک از اختلال های شخصیت مرزی و دو قطبی از ویژگی ها، علائم و علت های مختلفی برخوردار بودند که به همین دلیل در ماهیت اصلی و نحوه بروز این دو نوع اختلال نیز تفاوت هایی وجود دارد.

از جمله تفاوت های این دو اختلال می توان به اصلی ترین تفاوت این دو اشاره کرد تفاوتی که باعث می شود افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در پاسخ و عکس العمل به رفتار، گفتار و اندیشه های طرف مقابل اعمالی متناسب با اختلال خود مانند پاسخ ها و تعاملات نامناسب و ناکار آمد مثل رفتار، گفتار و تفکرات بی ثبات و در نتیجه روی آوردن به اعمال روان پریشی و یا روان نژندی از خود بروز دهند اما در اختلال شخصیت دوقطبی تفکرات، گفتار و اعمال فرد مبتلا وابسته به دوره های شیدایی و افسردگی انواع اختلال است.

افسردگی دوقطبی بیشتر بخوانید: افسردگی دوقطبی

از دیگر تفاوت های اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی می توان به بد تنظیمی عاطفی در افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اشاره کرد که در مواجه با محرک های روحی و روانی که در حالت معمول باعث برهم ریختگی حالالت روانی افراد نمی شوند اشاره کرد، اما افراد مبتلا به شخصیت دوقطبی در مواجه با محرک های عاطفی بر اساس خلقیات و عواطف وابسته به دوره شیدایی و افسردگی خود واکنش نشان می دهند.

تفاوت اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی

تفاوت های اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی در رفتار های خلقی نیز کاملا مشهود و متفاوت است به گونه ای که افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی نشانه های خلقی خشم، اضطراب، تهی بودن و ناراحتی را دارند اما افراد مبتلا به اختلال شخصیتی دوقطبی وجود نشانه های افسردگی و شیدایی ضروری است و نشانه خلقی سرخوشی ارتباطی با اختلال شخصیتی مرزی ندارن.

تکانشگری از دیگر تفاوت های اختلال شخصیتی مرزی و اختلال شخصیتی دوقطبی است که تکانشگری نشانه ای مزمن در اختلال شخصیتی مرزی است که به صورت مشکلاتی در کنترل خشم و اعمال و رفتار در افراد مبتلا به صورت الگویی و روزانه می وجو دارد اما در افراد مبتلا به اختلال شخصیتی دوقطبی تکانشگری در دوره های افسردگی و شیدایی آن هم با الگو های ناپایدار و مختلف ظاهر می شود.

از دیگر تفاوت در رفتار های افراد مبتلا به اختلال شخصیتی مرزی با افراد مبتلا به اختلال شخصیتی دو قطبی ثبات در انجام اعمال و رفتار در افراد دو قطبی است که این ثبات و تداوم در انجام امور در افراد مبتلا به اختلال شخصیتی مرزی دیده نمی شود.

شباهت های اختلال شخصیتی مرزی و دو قطبی

از شباهت های اختلال شخصیتی مرزی و دو قبی می توان به تجربه کردن حالات روحی و روانی در مقاطعی از زندگی و روزمره مانند افسردگی، خشم، سرخوشی، ناراحتی و… اشاره کرد که تغیر در خلق و خو در هر دو نوع اختلال دیده می شود.

مطالب مرتبط: 

اختلال شخصیت مرزی چیست؟

اختلال دو قطبی چیست؟

تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دو قطبی

طول عمر بیماران دو قطبی چقدر است؟

شوک درمانی در بیماران دو قطبی چگونه است؟

کلام آخر

در مطلب بالا به طور کامل به معرفی و بررسی اختلالات شخصیتی مرزی و دوقطبی، علائم، علل، بروز این اختلالات در کودکان، تاثیر این اختلالات در ازدواج و طلاق و تفاوت ها و تشابهات این دو بیماری پرداختیم تا مطلبی کامل از هر لحاظ برای شما گرد آورده باشیم و امیدواریم که خواسته ها و پاسخ سوالات خود را با خواندن این مطلب به کامل ترین شکل یافته باشید.

سوالات رایج در مورد اختلالات شخصیتی مرزی و دوقطبی

علائم اختلال شخصیت مرزی چیست؟

از جمله علائم اختلال شخصیت مرزی می توان به متزلزل بودن روابط، رفتار های پرخطر، خشم و هیاهوی بی جا، آسیب رساندن به خود، احساس پوچی شدید، مصرف بیش از حد مواد مخدر و مشروبات الکلی و ترس بسیار از تنها ماندن اشاره کرد.

علائم اختلال شخصیت دوقطبی چیست؟

از جمله علائم اختلال شخصیت مرزی می توان به بی خوابی یا پرخوابی، تفکر و اقدام به خودکشی های مکرر، احساس اضطراب، ناراحتی و پوچی، بی انگیزگی و بی میلی، بی قراری روانی یا کندی روانی، عدم تمرکز در مسائل و… اشاره کرد.

تفاوت اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی چیست؟

تفاوت های بسیاری در بین اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی وجود دارد که در مطلب بالا به بررسی دقیق و کامل این تفاوت ها پرداختیم.

شباهت اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی چیست؟

از شباهت های اختلال شخصیتی مرزی و دو قبی می توان به تجربه کردن حالات روحی و روانی در مقاطعی از زندگی و روزمره مانند افسردگی، خشم، سرخوشی، ناراحتی و… اشاره کرد که تغیر در خلق و خو در هر دو نوع اختلال دیده می شود.

تست اختلال شخصیتی مرزی چیست؟

برای تشخیص و شناسایی اختلال شخصیتی مرزی می توان از برخی آزمون ها و تست ها مانند پرسش نامه های ضربه کودکی، پرسش نامه شخصیت مرزی و پرسش نامه مشکلات تنظیم هیجانی گراتز و… بهره برد.

تست اختلال شخصیتی دوقطبی چیست؟

برای تشخیص، شناسایی و کنترل نانه ها و علائم افراد مبتلا به اختلال شخصیتی دو قطبی تست ها بسیاری مانند تست بایپولار وجود دارند که بوسیاه این تست ها می توان کمک شایانی به این افراد مبتلا انجام داد.

اختلال شخصیتی مرزی خاموش چیست؟

اختلال شخصیتی مرزی خاموش نوعی از اختلال مرزی است که افراد مبتلا به این اختلال کنش ها، رفتار، گفتار و علایق خود را بروز نداده و رفتاری درونگرایانه از خود بروز داده و تمامی این فشارات و احساسات را درون خود می ریزند.

درمان اختلال شخصیتی مرزی چیست؟

در مسئله درمان افراد مبتلا به اختلال شخصیتی مرز می توان گفت راه های بسایر از جمله درمان دیدگاه زیستی، دیدگاه روان شناختی، رفتار درمانی، دارو درمانی، درمان های اجتماعی و فرهنگی و… اشاره کرد که بهترین و قابل توصیه ترین راه در بین این همه روش درمان، درمان روانشناسانه زیر نظر روانپزشکان متخصص است.

درمان اختلال شخصیتی دوقطبی چیست؟

در مسئله درمان اختلال شخصیتی دوقطبی نیز باید بگوئیم که درمان قطعی برای این بیماری از سوی متخصصان، پژوهشگران و پزشکان فعال در این زمینه ارائه نشده است اما برخی راه های درمان وجود دارند که تنها بخشی از جامعه پزشکی به توصیه آنها می پردازند مانند شوک درمانی که تنها شیوه های توصیه ای و پیشنهاید برای کنترل این اختلال برای همراهان و خانواده های افراد مبتلا بیان شده است.

درباره “تفاوت و شباهت اختلال شخصیتی مرزی و دوقطبی” بیشتر بخوانید:

1 یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *